Kotmelová (TOP 09): Nízkoprahová centra jsou přínosem

11.08.2016 21:05

Nízkoprahová centra jsou jedním z nástrojů, jak předcházet nárůstu kriminality, jak nabídnout těm, kteří jsou v nějakou chvíli svého života hodně oslabeni, záchytný bod. Ten často pomůže překonat životní těžkosti. Slouží jako místa, kde lidé, mladí lidé a děti najdou nějakou formu pomoci či útočiště bez zátěžových bariér.

Kotmelová (TOP 09): Nízkoprahová centra jsou přínosem
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Nízkoprahová centra mohou vyvolávat polemiku v  okolí, kde působí, také jejich fi nancování může vést k  mnoha otázkám.

Nízkoprahová centra jsou podle mého názoru jedním z  účinných nástrojů komunitní práce v  místě, kde žijeme. Je to jeden ze způsobů, jak obec podporuje své občany. Nemohou ovšem stát osamoceně, je potřeba jejich činnost navázat na  další činnost v  sociální, školské a  kulturní oblasti.

U stanovování koncepce práce nízkoprahových center by neměla chybět ani Městská policie se svými zkušenostmi. Myslím si, že by se nízkoprahová centra měla svěřovat nevládním organizacím podle jejich zaměření, kompetencí, zkušeností.

V současné době je činnost nevládních organizací na vysoké úrovni, za léta své práce stojí na velice dobrém základě s mnoha zkušenostmi z řešení praktických situací.

Osobně se domnívám, že nízkoprahová centra různého zaměření jsou pro obec pří- nosem, ovšem s tou podmínkou, že jsou zařazena do  celého systému podpory pro jednotlivce či rodiny, které se ocitají ve  složitějších životních situacích. Zároveň je potřeba v součinnosti s Městskou policií zajistit bezpečnost v okolí těchto center.

Také otázka financování je důležitá. Nejschůdnějším modelem je tzv. vícezdrojové fi nancování. Myslím, že centra by měla být z jedné třetiny financována obcí, z  jedné třetiny by nevládní organizace měla zajistit fi nancování své činnosti z  příspěvků jednotlivců, ze sbírek a  konečný rozpočet by měl být zajištěn z vládních dotací a grantů nadací.

BEDŘIŠKA KOTMELOVÁ, TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…