Koudelka (ČSSD): Zneužívání trestního řízení

31.01.2018 9:36

V lednu 2018 předseda vlády Andrej Babiš pronesl slova o možnosti manipulace trestního řízení u nás, když si lze objednat trestní stíhání a dostat někoho do vězení.

Koudelka (ČSSD): Zneužívání trestního řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Koudelka

Obdobně vyjádřil obavu z manipulace s trestním stíháním na případu předsedkyně Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové prezident republiky Miloš Zeman.

Za současného vedení státního zastupitelství dochází ze strany některých státních zastupitelství k zneužívání moci. Za nepotrestaný zločin zneužití moci hodnotím jednání Krajského státního zastupitelství v Brně, které nechalo zbavit svobody občana z důvodu údajného vydání do Íránu, kam jej však bez jeho souhlasu vydat nelze. Za zneužití moci považuji dlouhodobý výběr soudců rozhodujících o vazbě a odposleších ze strany vrchních státních zastupitelství mimo příslušnost těchto soudů. Zneužitím moci je i použití odposlechů rozhovorů obhájců s obviněným, což zákon zakazuje. Anebo ponechání obviněného v koluzní vazbě po skončení zákonné lhůty.

Za vrchol právní neznalosti považuji snahu Vrchního státního zastupitelství v Praze vyvozovat trestní odpovědnost, protože prý údajně účinností zákona o pozemních komunikacích z roku 1997 u nás došlo ke znárodnění majetku bez náhrady a pokud se státní úřady takového majetku neujaly byl spáchán trestný čin. Tvrdit, že po účinnosti Listiny základních práv a svobod u nás byly vydány znárodňovací zákony, je nepochopení základních ústavních principů.

Kdo jiní, než vrcholní představitelé výkonné moci mají zajistit nápravu. Jestliže je předseda vlády Andrej Babiš přesvědčen o možnosti manipulace s trestním řízením, má požadovat nápravu po ministru spravedlnosti. Pokud toho ministr není schopen, má navrhnout jeho odvolání. Je-li prezident republiky přesvědčen o manipulaci s trestními kauzami, má požadovat nápravu po předsedovi vlády. Pakliže toho předseda vlády není schopen, nemá jej prezident udržovat na postu předsedy vlády.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.