Koudelka (Trikolóra): Česká televize klamala, soud ji odsoudil

28.10.2019 10:25

Česká televize odmítla sdělit informaci, kolik v roce 2017 stála výroba pořadů Otázky Václava Moravce a Fokus Václava Moravce. Šlo o celkové částky, ne dotaz na mzdy či honoráře. Jako důvod uvedla obchodní tajemství.

Koudelka (Trikolóra): Česká televize klamala, soud ji odsoudil
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Obchodní tajemství je zneužíváno osobami napojenými na veřejné peníze, aby se zamezilo přístupu veřejnosti k informacím o nakládání s veřejnými prostředky. Vytváření televizních pořadů Českou televizí je plnění jejího poslání, při kterém jsou utráceny nuceně vybírané televizní poplatky. Není důvod, aby se odlišně postupovalo při poskytování informací u televize a jiných osob užívajících veřejné prostředky. Pokud by televize žádala o informaci, kolik stála oprava státního hradu, je nepředstavitelné, že by informace byla tajná. A když ano, televize by to kritizovala. Jiným káže vodu, ale sama pije víno.

Proti odmítnutí žádosti o informaci jsem v březnu 2018 podal odvolání generálnímu řediteli televize. Do dneška o odvolání nebylo rozhodnuto, rok a půl České televizi nestačí. Stačilo to však Městskému soudu v Praze, který rozsudkem z 25. 10. 2019, 14A 36/2019-35, uznal, že Česká televize je nečinná a odsoudil ji k tomu, že musí o odvolání rozhodnout.

V soudním řízení televize tvrdila, že informaci již poskytla a poslala mailovou poštou. Nic jsem nedostal. Přitom jsem vždy s televizí komunikoval datovou schránkou, ne mailem. Povinností televize je doručovat podle správního řádu do datové schránky a případně poštou. Sama se usvědčila z klamání lidí, když informace poskytnuté podle zákona o svobodném přístupu k informacím zveřejňuje na svém webu a v den, kdy údajně odpověď poskytla, podle webu České televize žádnou informaci nikomu neposkytla. Ani jinak nebyla schopna doložit soudu (kopie mailu), že informaci poskytla.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…