Koudelka (Trikolora): Lidovci – více Čunků

30.07.2023 18:25

Pobavil mne článek - VÁCLAV DOLEJŠÍ: U lidovců to vře: Čunkofleci s řečmi o hovězím nás poslali ke dnu, SeznamZprávy.cz 27. 7. 2023. Čunkofleci je narážka na úspěšného lidoveckého politika hlásícího se k tradičním hodnotám senátora Jiřího Čunka.

Koudelka (Trikolora): Lidovci – více Čunků
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zdeněk Koudelka

Článek svým titulkem vytváří dojem, že tristní 2 % výsledek preferencí lidovců nejde na vrub vedení strany, ale tradičním lidoveckým hodnotám a lidoveckým politikům, kteří nepodlehli módnímu progresivismu. Uveďme fakta.

Senátní volby 2018

V senátních volbách na Vsetínsku byl Jiří Čunek zvolen již v prvním kole 51,59% hlasů. Přitom je v tomto obvodě volen senátorem nepřetržitě již od roku 2006. Senátní volby dokazují, že většinový systém umožňuje úspěch i celostátně malým stranám, což lidovci jsou. Podmínkou však je, že kandidují u voličů známé a silné osobnosti, žádné šedé myši. Kdyby platil do Senátu poměrný systém s 5 % uzavírací klauzulí a kandidátku ovládlo současné vedení lidovců, asi by lidová strana neměla žádného senátora, protože by nezískala 5 %.

Krajské volby 2020

V posledních krajských volbách v roce 2020 získala lidovecká kandidátka vedená Jiřím Čunkem ve Zlínském kraji 18,62 %, což byl nejúspěšnější volební výsledek lidovců. Druhý byl až kraj Jihomoravský s 15,54 %. V řadě jiných krajů nepostavili lidovci samostatnou kandidátku a v některých se nedostali přes 5 % uzavírací klauzuli.

Obecní volby 2022

Ve Vsetíně v obecních volbách 2022 kandidoval Jiří Čunek na posledním místě lidovecké kandidátky. Získal v rámci kandidátky nejvíce preferenčních hlasů, přeskočil na první místo a stal se starostou.

Jiří Čunek je osobnost

Jiří Čunek je silná osobnost, což projevil při nástupu do politiky, kdy jako starosta Vsetína vyřešil problém zdevastované stavby v centru Vsetína, za což čelil velkým mediálním útokům, ale získal podporu voličů. Neustoupil ani ve složité situaci neústavně a nezákonně vedeného trestního stíhání proti němu, kdy byla Krajským státním zastupitelstvím v Ostravě za dohledu Vrchního státního zastupitelství v Olomouci porušena pravidla místní příslušnosti státního zastupitelství a soudu ve Vsetíně a věc byla přihrána do Přerova. Použit byl i nesprávný znalecký posudek. Nakonec bylo trestní stíhání proti Jiřímu Čunkovi zastaveno a naopak stíhání znalce za vadný posudek zabránilo jen promlčení.

Kauzu Čunek doprovázely tytéž nezákonnosti, které byly užity v rámci razie na Úřadu vlády roku 2013, za což odpovídalo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci a Nejvyšší státní zastupitelství za nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. V době kauzy Jiřího Čunka byl náměstkem pro trestní řízení na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci současný nejvyšší státní zástupce Igor Stříž, který byl též náměstkem pro trestní činnost nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana v době razie na Úřadu vlády v roce 2013.

Závěr

Každý může porovnat volební výsledky Jiřího Čunka a jiných politiků, nejen lidoveckých. Z tohoto porovnání plyne, že problém lidovců není Jiří Čunek a ostatní lidovci hlásící se k tradičním hodnotám a pojetí společnosti, ale to, že současné vedení lidovců již tyto ideje až tak moc neprosazuje. Lidovci potřebují více Čunků. Opustí-li lidová strana Čunky, ti politicky nezahynou, voliči je budou volit dál, ale zahyne strana, protože bez voličů to v demokracii nejde.

Souvisící text: ZDENĚK KOUDELKA: Zneužívání moci ve státním zastupitelství, Trestní právo 3/2016, ISSN 1211-2860, s. 3-6.

Převzato z profilu polita.

Článek byl převzat z Profilu Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…