Kovářík (ODS): Hlavní město poskytne Slivenci 35 milionů na dostavbu bytového domu

11.11.2023 18:05 | Tisková zpráva

Radní hl. m. Prahy souhlasili s poskytnutím návratné finanční výpomoci Praze–Slivenci ve výši 35 milionů korun, a to na dokončení projektu bytového domu Ke Smíchovu. Půjčku by následně městská část splácela hlavnímu městu každoročně po dobu 15 let. Návrh musí ještě schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Kovářík (ODS): Hlavní město poskytne Slivenci 35 milionů na dostavbu bytového domu
Foto: MHMP
Popisek: Zdeněk Kovářík

Poskytnutím půjčky 35 milionů korun by umožnilo hlavní město Slivenci dofinancovat akci Výstavba bytového domu Ke Smíchovu. „Poskytnutím návratné finanční pomoci umožníme městské části Praha-Slivenec rozšířit kapacitu bytového fondu. V současné době je v Praze-Slivenci pouze šest nájemních bytů, přičemž počet obyvatel v městské části činí 3800.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí

Jsem rád, že jsme se dohodli na této formě pomoci, která bude městu splácena po dobu 15 let v pravidelných ročních splátkách. Výstavba bytového domu v ulici Ke Smíchovu tak vhodně doplní místní rozvojovou oblast městské části,“ říká radní hl. m. Prahy pro oblast rozpočtu Zdeněk Kovářík.

Projekt se začal připravovat v roce 2017, stavební povolení má od roku 2021. Po finalizaci projektu bude mít městská část k dispozici nových 20 bytů pro své občany, čímž zásadně rozšíří svůj bytový fond. Kvůli zvýšeným cenám stavebních prací a materiálu však v současnosti nemá městská část finance na jeho dokončení.

„Někomu by se mohlo zdát, že dvacet bytů není mnoho, ale pro městskou část, která má přibližně tři a půl tisíce obyvatel, je to opravdu zásadní číslo. Tady se skutečně každý byt pro potřebné počítá. Podpořit tuto aktivitu má opravdový smysl,“ popisuje náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro oblast bydlení Alexandra Udženija.

Půjčené finanční prostředky chce městská část splácet po dobu 15 let v pravidelných ročních splátkách od roku 2025. Větší část splátek bude přitom hradit z výnosů z nájemného, což městskou část nadměrně nezatíží. V minulosti již Slivenec získal na projekt 65 milionů korun z Fondu rozvoje dostupného bydlení. Návrh musí ještě schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…