Kožušník (ODS): Nehlasujte pro zrušení amerického embarga vůči Kubě

31.10.2013 5:28

O 53 let trvajícím ekonomickém embargu USA vůči Kubě bude toto úterý hlasovat 68. Valné shromáždění OSN. Podle českého europoslance Edvarda Kožušníka, který se problematice Kuby dlouhodobě věnuje se však jedná o divadlo pro veřejnost, kterým se Kuba snaží přenést vinu za své ekonomické a sociální problémy na bedra USA.

Kožušník (ODS): Nehlasujte pro zrušení amerického embarga vůči Kubě
Foto: Edvard Kožušník
Popisek: Europoslanec Edvard Kožušník

„Samotné hlasování je každoročním folklórem v OSN. Letos se tuším o tom samém bude hlasovat již po dvaadvacáté. Kubánský komunistický režim se snaží ve světě vytvořit iluzi, že za všechna příkoří, která se dějí na tomto karibském ostrově mohou Spojené státy,“ uvedl Kožušník. Podle něj je pro Českou republiku nedůstojné, aby se aktivně účastnila přijímání této deklarace. „Výsledek hlasování nebude mít žádný vliv na skutečnost, zda USA embargo zruší či nikoliv. Kdyby se Spojené státy nakonec samy rozhodly embargo zrušit, život běžných Kubánců se tím vůbec nezlepší. Jediným kdo by z přísunu amerických dolarů těžil by byli komunističtí představitelé kubánského režimu a vysocí představitelé armády, která ovládá většinu kubánského zahraničního obchodu. Poslední co by si totalitní kubánský režim přál je skutečné zrušení embarga, protože režim by definitivně ztratil vnějšího nepřítele. Česká republika by se neměla nechat vtahovat do této kubánské hry na zlé USA a hodnou Kubu a měla by buď tuto rezoluci odmítnut nebo se alespoň zdržet, je to pro nás nedůstojné,“ zdůraznil český europoslanec.

Kožušník se problematice lidských práv na Kubě věnuje dlouhodobě. V Evropském parlamentu byl iniciátorem ocenění kubánského disidenta Guillermo Fariñase Sacharovovou cenou.

Edvard Kožušník

  • ODS
  • Svět není ani černý ani bílý
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Edvard Kožušník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…