Krejza (ODS): V té legislativní smršti jsme to, myslím, nedomysleli

27.05.2020 14:56

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny 27. května 2020 k zákonu o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2

Krejza (ODS): V té legislativní smršti jsme to, myslím, nedomysleli
Foto: ODS
Popisek: Karel Krejza

Dámy a pánové,

můžeme to možná trošku odlehčit, byť to je téma složité. V gymnastice známe prvek, kterému se říká Tkačevův přelet. To vypadá asi tak řekněme takhle. (Ukazuje rukama.) Pak existuje prvek smyčka Korbutové. To vypadá takhle. (Opět ukazuje.) Ten je zakázán. A pro obce je tento návrh, který předvedla paní ministryně a já bych si ho nazval spirála Schillerové. To je takhle. (Ukazuje rukama spirálu.) A teď jde jenom o to, aby ta spirála pro ty obce neskončila takto. (Ukazuje dolů.) A já věřím, že ne, že to ty obce zvládnou. Vysvětlím proč. Nebylo dostatečně zdůrazněno, že se obce podílet budou na kompenzačním bonusu. Je to chyba možná i nás poslanců, ale v té legislativní smršti jsme to myslím skoro všichni nedomysleli nebo nevěděli, jednoduše.

Obce byly vyzvány k tomu, aby investovaly. Obce byly vyzvány, aby pomohly podnikatelům. My jsme nájmy odpustili, rozumné obce nájmy odpustily. Rozumné obce podpořily podnikatele i ze svých prostředků. V podstatě je potřeba, aby odpustily dál nájem, aby si dosáhli živnostníci, podnikatelé na podporu nájmu, který poskytuje jeden z programu COVID. A kdybychom věděli, že se budeme podílet dalším - a já to nezpochybňuji, myslím si, že to není úplně nefér, tak bychom se možná chovali trošku rozumněji.

Přesto přes všechno, že jsem i pod tlakem ostatních starostů, tak sdílím názor kolegy Adamce, a to že, v této chvíli podpořím poslanecký návrh, protože si myslím, že ty priority jsou někde jinde, než zachraňovat obce. A myslím, že těch 500, 700 tisíc podnikatelů a živnostníků to potřebuje více. Obce to prostě nějakým způsobem zvládnou. Jenom bych přesto poprosil paní ministryni Schillerovou, zda by nezvážila a vláda nezvážila do budoucnosti nějakou formu kompenzace, když už jsme se včera na tom nedohodli a těm obcím, i větším obcím, které jsou opravdu investory, mají připravované projekty, mohou investovat, pokud ty prostředky budou mít, mohou investovat hned, vrátí se vám 50 %, minimálně 50 % z investované sumy rovnou do státního rozpočtu, aby ty prostředky se pokusila najít, protože to je pro stát mnohem jednodušší, než pro obce. A jak říkám ještě multiplikací by to možná bylo mnohem víc, než těch padesát.

Takže já podpořím poslanecký návrh, přestože to je Sophiina volba pro mě. A prosím v této chvíli vládu a paní ministryni, aby se zamysleli do budoucnosti, krátké budoucnosti, na to nějakou formou tyto náklady naše kompenzovat.

Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.