Kubera (ODS): Česko-srbské vztahy se zbavily všech historických křivd

11.12.2018 9:15

Jaroslav Kubera po jednání se srbskou premiérkou: Balkán nabízí příležitost pro české podniky, naší snahou je podpořit jeho vstup do EU

Kubera (ODS): Česko-srbské vztahy se zbavily všech historických křivd
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Předseda Senátu Jaroslav Kubera přijal ve Valdštejnském paláci srbskou premiérku Anu Brnabić. Hovořili o snaze Srbska vstoupit do EU, o hospodářské spolupráci obou zemí a také o situaci na Balkánu.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera zdůraznil, že vztahy Česka a Srbska nejsou zatíženy žádnými problémy, a proto je vhodná doba na prohlubování vzájemné spolupráce na všech úrovních. „Česká republika chce diverzifikovat obchod. I v době měnících se vztahů EU s Velkou Británií je třeba hledat další příležitosti. Předně má Česko zájem o země, jako je Srbsko – stabilní obchodní partnery, se kterými máme mnoho společných témat. Takzvané staré členské státy EU jen těžko pochopí historické problémy, se kterými se naše země v minulosti potýkaly,“ řekl Kubera a dodal: „Není to zdaleka jen Rusko nebo Čína, ale samozřejmě také země Balkánu patří mezi destinace, o které mají zájem české podniky.“

Podle něj se česko-srbské vztahy v posledních letech zbavily všech historických křivd. Vyjádřil také silnou podporu ČR vůči snaze Srbska vstoupit do EU. „Víme, že máte dojednaných 14 z celkových 35 kapitol přístupových jednání. Podporujeme integrační snahy Srbska a se zkušeností členské země můžeme zejména doporučit, aby Srbsko nepodcenilo kvalitu svých vyjednavačů, kteří mají sílu zajistit v budoucnu silné postavení země uvnitř EU,“ uvedl Kubera. Ten zdůraznil, že pro Srbsko je důležitá stabilita a perspektiva celé oblasti Balkánu.

Se srbskou premiérkou hovořil předseda Senátu také o atmosféře ve společnosti. „Nejen slova, ale konkrétní činy. My politici musíme spojovat společnost, to je nás společný úkol,“ uzavřel Kubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu