Kubisková (Přísaha): Cílená pomoc ohroženým skupinám v praxi

01.11.2022 10:46 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k nedostatečné vládní pomoci ohroženým skupinám občanů.

Kubisková (Přísaha): Cílená pomoc ohroženým skupinám v praxi
Foto: Facebook
Popisek: Karolína Kubisková

Vláda dlouhodobě tvrdí, že se snaží těm, kteří jsou nejvíce postižení rekordní inflací, pomoct. Jak ale vypadá jejich cílená pomoc ohroženým skupinám v praxi? 

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí

Podle sociologa Prokopa vládní pomoc nemíří dostatečně na skutečně potřebné.  "Domácností, které po zaplacení výdajů nic neušetří, jedou na nulu nebo občas těsně pod ní, bylo před rokem asi 20 procent a dnes je to nějakých 36 procent." 8 procent domácností vydá víc, než jaké má příjmy a před rokem to byly pouhá 4 procenta.

Nejohroženějšími skupinami jsou osamocení důchodci, rodiny s dětmi a matky samoživitelky. To jsou skupiny, které jsou reálně snadno definovatelné a vláda by na ně mohla jednoduše cílit pomoc. To ale nedělá.

Vlajkovou lodí vlády pro pomoc s inflací má být příspěvek na bydlení. Počet žadatelů narostl sice během krize ze 150 tisíc na 190 tisíc. Stále ho ale využívá jen necelých 24 procent možných příjemců. Ministerstvo přitom uvolnilo normativy a nárok na tento příspěvek by mělo až 800 tisíc domácností. Kde je tedy problém? Tím jsou výrazné bariéry ve zpracování žádostí.

A kdo tedy na přijatých opatřeních nejvíc vydělává? Stát, středně a vysokopříjmoví lidé.

Snížením daní z příjmů udělaly největší sekeru ANO, ODS a SPD, ve výši asi 90 miliard ročně. Do toho se přidali další daňové úlevy, ale většinou bohatším lidem, za zhruba 40 až 50 miliard. Stát si tedy na daních už dnes udělal opatření za zhruba 130 až 140 miliard, která ale pomáhají spíš středně a vysokopříjmovým.

Je zjevné, že vládní cílená opatření fungují velmi omezeně i kvůli přetíženému systému, o kterém vláda dopředu věděla a benefitují z nich ti, kteří to potřebují méně.

Jak je ale vidět, tak vláda nenaslouchá ani opozici, ani svým vlastním expertům z Národní ekonomické rady vlády.

Přísaha přitom od začátku volala po zjednodušení žádostí o příspěvek na bydlení. Stejně tak navrhujeme plošná opatření, která by pomohla především nízkopříjmovým občanům. Jako je snížení DPH na potraviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

4:32 Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Rusku.