Kučera (ČSSD): Historicky první setkání mužů, kteří stáli v čele Pelhřimova posledních 25 let

27.12.2015 20:36

K historickému setkání čtyř porevolučních starostů města Pelhřimova došlo v pondělí 20. prosince odpoledne v zasedací místnosti pelhřimovské radnice. Stalo se tak u příležitosti odhalení dvou obrazů starostů – pana Jana Tomáška a pana Leopolda Bambuly. Obrazy namaloval a městu věnoval uznávaný umělecký restaurátor Jaroslav Benda. V zasedací místnosti je tak aktuálně k vidění dvanáct obrazů starostů Pelhřimova.

Kučera (ČSSD): Historicky první setkání mužů, kteří stáli v čele Pelhřimova posledních 25 let
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Pelhřimova František Kučera (ČSSD)

„Využili jsme této příležitosti a pozvali jsme i třetího starostu pana Miroslava Březinu. Jedná se o historicky první setkání mužů, kteří stáli v čele Pelhřimova posledních 25 let. K tomuto významnému shledání jsme pozvali i členy městské rady. Jsem velice rád, že mohu panu Bendovi poděkovat za jeho práci,“ řekl starosta královského města František Kučera a vyzval přítomné pány k slavnostnímu odhalení obrazů.

„Jak se dílo zdařilo, nechám na posouzení. Jsem rád, že jsem mohl starosty namalovat, byla to pro mne velká čest, už jenom z toho důvodu, že jsou to mí přátelé. Chtěl bych poděkovat všem starostům, kteří ve městě od 90. let minulého století působili za to, jak město krásně vypadá, je to opravdu velký rozdíl,“ sdělil Jaroslav Benda, který obrazy maloval v průběhu letošního roku.

Jednání kvůli Kalvárii nebyla jednoduchá

„Chtěl bych poděkovat Slávkovi Bendovi, že obrazy takto krásně namaloval, i když jsem na tomto obrazu o něco starší než na tom předchozím. Nyní se už ale sobě na sto procent podobám. Jsem v Pelhřimově od roku 1983, protože jsem rodák z Pacova, ale do města jsem se nesmírně zamiloval a jsem hrdý a šťastný, že jsem mohl být při tom, když Pelhřimov vstával z popela jako bájný Fénix a získával svoji krásnou tvář, kterou má dodneška a kterou moji nástupci neustále zdokonalují. Musím konstatovat, že Pelhřimov je jedno z nejkrásnějších měst, které jsem poznal, má v sobě zvláštní atmosféru,“ pronesl Jan Tomášek.

Během příjemného setkání přítomní vyzdvihli i nedávnou rekonstrukci kaple sv. Kříže (Kalvárii), která městu dodala na další kráse. „Jednání kvůli Kalvárii nebyla jednoduchá. Nakonec se její obnova zdárně povedla a nyní je kaple jednou z dalších významných dominant města,“ zdůraznil Leopold Bambula, který poděkoval současnému vedení města za setkání. „Je to pro nás hezká příležitost se po letech opět vidět, stále si máme co říci. Naposledy jsme se v tomto složení, tedy tří porevolučních starostů, sešli neoficiálně v roce 2004 na Křemešníku,“ zavzpomínal Leopold Bambula.

Infoblok

Jan Tomášek stál v čele Pelhřimova v letech 1990 až 1994, Miroslav Březina od roku 1994 do roku 2002 a Leopold Bambula město vedl od roku 2002 do roku 2014

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…