Kukla (ANO): Kraj zahájí stavbu obchvatu Salačovy Lhoty začátkem příštího roku

13.10.2019 8:39

Po dvanácti letech komplikovaných a náročných majetkoprávních příprav bude na jaře roku 2020 zahájena stavba obchvatu Salačovy Lhoty na Pelhřimovsku.

Kukla (ANO): Kraj zahájí stavbu obchvatu Salačovy Lhoty začátkem příštího roku
Foto: archiv politika
Popisek: Zastupitel Kraje Vysočina Martin Kukla (ANO)

Fakticky půjde o přeložku silnice II/128. Západní obchvat obce v délce 2,42 km má vyřešit odvedení zejména nákladní dopravy z průtahu obce, snížit hlukovou a emisní zátěž a zvýšit bezpečnost na místních komunikacích. Obchvat by měl být podle hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka zprovozněn od srpna 2021 s tím, že v zimním období nebudou prováděny práce, které by znamenaly omezení provozu na dotčených komunikacích.

Součástí nové trasy nejsou žádné mostní objekty ani opěrné zdi, což je předností a příznivě by se to mělo odrážet v harmonogramu stavby. První představební příprava je v katastru Salačovy Lhoty naplánována už na únor příštího roku, prvním krokem bude demolice chátrajícího nevyužitého vepřína, který leží v trase obchvatu, a dále realizace přeložek inženýrských sítí.

„Projekt II/128 Salačova Lhota – obchvat úspěšně prošel hodnocením žádosti o dotaci a kraj tak může stavbu realizovat s přislíbenou dotací z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 76 miliónů korun,“ doplnil náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla.

Podle Jana Hyliše, krajského radního pro oblast dopravy je Kraj Vysočina připraven v budoucnu realizovat dále stavbu II/128,II/150 Lukavec – hranice kraje, kde ještě probíhají majetkoprávní jednání, a stavbu II/128 Lukavec - obchvat, kde rovněž probíhá složitá majetkoprávní příprava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…