Kupka (ODS): Členové volebních komisí musí dostat více peněz

08.12.2017 8:36

Odměny členů volebních komisí, především v dvoukolových volbách jsou naprosto neadekvátní. Hodinová odměna volebním komisařům za případné druhé kolo voleb činí pouze 11,33 Kč.

Kupka (ODS): Členové volebních komisí musí dostat více peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ODS Martin Kupka

Martin Kupka požádal proto Ministerstvo vnitra o úpravu příslušné vyhlášky a ve druhém čtení státního rozpočtu předloží pozměňovací návrh, který na zvýšení odměn uvolní potřebné finanční prostředky.

„Současná výše odměn pro druhé kolo voleb je naprosto neudržitelná, činí pouze 200 Kč. Malé i větší obce mají už dnes problém s obsazením volebních komisí. V případě dvoukolových voleb musí komisaře přesvědčovat ještě složitěji. Pokládám za logické a nezbytné, aby odměny ve druhém kole byly shodné s prvním kolem. Navrhl jsem proto náměstku ministra vnitra Petru Mlsnovi úpravu vyhlášky, která srovnává výše odměn za obě kola. Nová vyhláška by měla platit od 1. ledna 2018 a členové volebních komisí by tak měli již v prezidentských volbách 2018 - pokud budou dvoukolové - získat stejnou odměnu i za druhé kolo voleb,“ sdělil místopředseda ODS Martin Kupka.

Zvýšení odměn je podle jeho slov jen první nezbytný krok. Pokusí se ve spolupráci se zástupci Ministerstva vnitra a také s odborníky z vysokých škol přijít v krátké době s dalšími návrhy úpravy současné praxe při organizaci voleb.

Místopředseda poslaneckého klubu a ekonomický expert Jan Skopeček k tomu dodává: „Navýšení odměn by znamenalo nárůst výdajů na volby o zhruba 200 milionů Kč. Ve druhém čtení státního rozpočtu tak předložíme pozměňovací návrh, který ministerstvu potřebné finanční prostředky uvolní. Když se podíváme na některé další kapitoly státního rozpočtu a absurdity v nich, není toto navýšení nikterak závratné a naopak nepochybně přispěje ke zvýšení kvality práce volebních komisí. Prostředky hodláme přesunout z kapitoly všeobecná pokladní správa - poplatky za vedení účtu peněžním ústavům, která má meziroční nárůst o 150 milionů Kč a dále z kapitoly ministerstva zemědělství - položka marketingová podpora, která meziročně vzrostla o 80 milionů Kč."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…