Kupka (ODS): Musíme se znovu naučit vysvětlovat obsah pravicové politiky

15.12.2013 22:33

Volební neúspěch, pomalu se blížící kongres a volné předsednické křeslo vyvolávají uvnitř ODS diskusi o tom, kdo by měl stranu do budoucích let, především tedy do budoucích voleb (jen příští rok budou na jaře evropské a na podzim komunální a senátorské, o možnosti, že ne-politici z ANO dotlačí zemi k mimořádným volbám ani nemluvě). V probíhající diskusi o tom, kdo má ODS před veřejností reprezentovat, by ale neměla zapadnout neméně důležitá otázka: jak se to má dít.

Kupka (ODS): Musíme se znovu naučit vysvětlovat obsah pravicové politiky
Foto: Archiv Martina Kupky
Popisek: Starosta Líbeznic a bývalý mluvčí ODS Martin Kupka

Přestože po názorovém veletoči Václava Klause před letošními volbami není o jeho působení v ODS populární hovořit, určitě je užitečné poctivě analyzovat, jak se mu dařilo v jeho době budovat úctyhodnou podporu strany. Jistě ne tím, že by byl nadstandardně sympatická osobnost – naopak, jeho projev mnoho lidí popuzoval a ti, kdo s ním přímo spolupracovali, dobře vědí, že to nikdy nebylo zrovna jednoduché. Přesto byl pro mnoho lidí symbolem pravicové politiky, pravicového pohledu na svět. Proč? Protože uměl – jako nikdo jiný – tyto myšlenky znovu a znovu připomínat, vysvětlovat a aplikovat na praktickou politiku, ať koaliční, nebo opoziční.

Věděl, že nejen voliči, ale i straníci chtějí být opakovaně ujišťováni, že jednou vyřčené zásady platí nejen ve chvíli vyhlášení, ale i za rok nebo za pět. Že chtějí slyšet, jak to či ono společenské téma lze nazírat zprava, že chtějí být přesvědčováni, že i pravicová vláda musí řešit čistě levicová témata, která existují, ať chceme nebo ne.

Bylo to o to důležitější, že ani on a ani v oné polistopadové době nemohl dělat – a nedělal – čistě pravicovou politiku. Mediální aktivitou, zejména každotýdenními články, ale nejen jimi, však kompromisy uměl srozumitelně vysvětlit aspoň těm, kteří si je vysvětlit chtěli nechat.

S odchodem z čela strany si Václav Klaus svou gloriolu tahouna pravicové politiky odnesl s sebou a ODS uprázdněné místo neuměla zaplnit. Byla pravicovou stranou, ale jako by stále méně věděla, co to znamená. Zpočátku ještě mohla využívat výhody lídra opozice a kritikou vlády získávat obvyklé pozitivní body. Po opětovném převzetí vládní odpovědnosti v roce 2006 a zejména po sestavení koaliční vlády počátkem roku 2007 se ale nedostatečná péče o potřebné ideologické vyztužení projevovala stále silněji. Na to, co tak dobře zvládal Václav Klaus, se zkrátka straně už nikdy nepodařilo navázat, protože předseda Topolánek na to zřejmě neměl tolik trpělivosti, předseda Nečas je spíše introvertní osobnost – navíc proti němu stály nezralé Věci veřejné, jejichž lídři byli schopni svůj názor na jednotlivá témata změnit třikrát během projednávání a pak i poté, co složitě dosažený kompromis rukoudáním stvrdili.

Škoda. Všichni jsme přesvědčeni, že pravicový volič je přemýšlivější, takže musíme nepochybně o to více energie věnovat vysvětlování i odborným argumentům. Jedině tak může náš volič akceptovat i nutný kompromis. My jsme ale i v době hodně nákladných kompromisů komunikaci zanedbali, navenek i dovnitř členské základny. Výsledek se dostavil – v podobě volební prohry, ale bohužel i zklamání a znejistění samotné členské základny, jaký vlastně máme program a kam směřujeme.

V čem vidím klíč ke zlepšení do budoucna? Potřebujeme silnou osobnost v čele, která bude schopna na aktuálních tématech znovu a znovu formulovat programové směřování strany. Srozumitelně, přesvědčivě a důvěryhodně. Bude důležité, aby dokázala nejen břitce kritizovat nešvary nové koaliční vlády (pokud vůbec vznikne), ale také předkládat návrh lepšího řešení založeného na našich ideologických východiscích. Podle mého přesvědčení tato schopnost musí být při výběru nového předsedy důležitým kritériem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…