Lachnit: Pečovatelská služba pomáhá tam, kde už lidem síly nestačí

06.12.2021 9:15 | Tisková zpráva

Téměř každý člověk miluje svůj domov a chce v něm setrvat co nejdéle. Někdy ale lidem docházejí síly a nezvládají o sebe a svoji domácnost pečovat tak, aby mohli samostatně vést plnohodnotný a důstojný život.

Lachnit: Pečovatelská služba pomáhá tam, kde už lidem síly nestačí
Foto: Archiv Petra Lachnita
Popisek: Radní MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit

„Příčinou může být chronické či momentální onemocnění nebo úbytek sil, spojených se stářím člověka či nadměrnou zátěží. V takovou chvíli může být řešením dopomoc pracovníků pečovatelské služby,“ uvádí radní JUDr. Petr Lachnit.

Málokdo z veřejností ví, že pečovatelská služba je poskytována nejen seniorské veřejnosti (lidem starším 65 let), ale i lidem tělesně a zdravotně postiženým, starším 35 let, či rodinám s trojčaty a vícerčaty ve věku 0-6 let. Tito lidé musí současně splňovat kritérium, že se jejich faktické bydliště nachází na území městské části Praha 5.

Pečovatelská služba je poskytována terénní formou, to znamená, že pečovatelky a pečovatelé docházejí do domácností klientů. Jedním z cílů je, aby si klient zachoval maximální míru sebeobslužnosti, a tudíž se nestal závislým na službě v oblastech, v kterých to není nezbytně nutné. V souladu s tímto cílem je s klientem vydefinován okruh a rozsah poskytovaných služeb. Před podpisem smlouvy sociální pracovnice se zájemcem (pokud si to zájemce přeje, tak i za přítomnosti jeho blízkých) velmi detailně vydefinují, v čem a jak přesně potřebuje klient pomoci. Po uzavření smlouvy si tuto zakázku převezme koordinátorka, která sestaví konkrétní plán péče, a ten začne od dohodnutého termínu ve spolupráci s pečovatelkami/pečovateli a klientem naplňovat. Pokud se v průběhu spolupráce s klientem jeho schopnosti a dovednosti změní, koordinátorka s ním (na základě přání klienta i s jeho rodinou) vyvolá komunikaci a společně upraví podobu a rozsah poskytované péče, aby odpovídal momentálnímu stavu a schopnostem klienta.

Anketa

Obstál Adam Vojtěch coby ministr zdravotnictví?

31%
64%
hlasovalo: 47558 lidí

Pečovatelská služba poskytuje široké spektrum činností. Pečovatelky/pečovatelé klientovi mohou pomáhat při výkonu hygieny, s přípravou a podáním jídla a pití, poskytují mu oporu při bezpečném pohybu po bytě či venku, pomáhají s oblékáním a svlékáním, vykonávají pochůzky (za účelem nákupu potravin, léčiv atd.), vyperou prádlo v pračce, pověsí ho, vyžehlí a uloží do skříně, provádějí základní úklid domácnosti či do domácnosti klientů doručují obědy od externího dodavatele. Klienti mohou využívat přepravu vozidlem Taxík Maxík a v případě volných kapacit pečovatelek požádat o venčení domácích zvířat a jejich krmení či doprovod na procházku, nákup anebo na společenskou akci.

Pečovatelky/pečovatelé a koordinátorky jsou nejen 'náhradní' ruce a nohy klienta, ale (zejména v případě osamělých lidí) mnohdy i jejich jediná psychická opora a jistota v těžkých chvílích. Často se stává, že personál pečovatelské služby jsou jediní lidé, s kterými klient za celý den promluví.

Každý z nás si je vědom, že se dostaneme do bodu, kdy se o sebe nebudeme schopni postarat, a každý z nás se toho bojíme. Až budeme péči druhé osoby potřebovat, chceme, aby byla odborná, milá a vlídná. A stejný standard nastavujeme i u naší pečovatelské služby. Přejeme si, abyste (až nás budete potřebovat) našli milé a ochotné pracovníky, kteří vám pomohou i ve chvílích, kdy budete přestávat věřit, že vaši situaci lze důstojně řešit, a ukázali vám, že svět je pořád dobré místo pro život.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…