Lank (Úsvit-NK): Zákon vychází z předpokladu, že jediné vnější hranice má ČR na letištích

01.03.2016 18:32

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny dne 1. 3. 2016

Lank (Úsvit-NK): Zákon vychází z předpokladu, že jediné vnější hranice má ČR na letištích
Foto: Archiv ML
Popisek: Martin Lank

Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, jak už jsme upozorňovali v prvním čtení této novely zákona, podle našeho názoru je tento zákon naprosto nezpůsobilý k tomu, abychom ho přijímali, protože zkrátka nereaguje dostatečně na současnou situaci.

Hlavní důvod je ten, že zákon vychází z předpokladu, že jediné vnější hranice má ČR na letištích a všechny ostatní hranice spadají pod schengenský prostor.

Jaká je ale dneska situace v schengenském prostoru, to, předpokládám, všichni dobře víme. Znovu připomínám, jak schengenský prostor vnímají ostatní. Na začátku roku řekl předseda Evropské rady Donald Tusk, že máme sotva dva měsíce, abychom dostali imigrační krizi pod kontrolu, jinak že se Schengen zhroutí. Ty dva měsíce, dámy a pánové, právě uplynuly. Minulý týden uvedl evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopulos, že v příštích deseti dnech potřebujeme konkrétní a jasné výsledky. V opačném případě se celý schengenský systém kompletně zhroutí.

Dny neúprosně plynou. Všechny země na balkánské imigrační trase začaly chránit své hranice. Rakousko, Dánsko, Švédsko, Slovensko, Slovinsko i Maďarsko. Bavorsko se připravuje na uzavření hranic a hádá se kvůli tomu s kancléřkou Merkelovou.

Jenom Česká republika nedělá vůbec nic, nebo prakticky nic. Každý pochopil, že volný pohyb osob v Schengenu v současné podobě už zkrátka není udržitelný, a zařídil se podle toho. Nasazuje se armáda a policie, staví se hraniční bariéry, přijímají se bezpečnostní opatření. Jenom česká vláda předkládá návrh zákona, který je postavený na něčem, co naprosto kolabuje. Dovedete si někdo představit, že by takovýto zákon předložil třeba premiér Fico nebo premiér Orbán?

Např. včera několik stovek nelegálních imigrantů povalilo plot u řecko-makedonských hranic. Z klády si vyrobili beranidlo a prolomili bránu. Tamní policie zasahuje slzným plynem. Co chcete víc? tohle je otevřená násilná invaze, a my na ni musíme reagovat.

Za náš poslanecký klub jsme připravili několik zásadních pozměňovacích návrhů, které si dovolím představit v podrobné rozpravě. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny