Láska (SZ): Venkovní předvolební reklamu reguluje Francie, Belgie či Irsko

10.11.2015 21:50

Václav Láska (SZ) ve spolupráci s ostatními zelenými senátory předkládá na nadcházejícím jednání Senátu návrh zákona, který zakazuje předvolební reklamu na billboardech. Chtějí tím nastolit rovnější podmínky při volební soutěži, omezit záplavu billboardů, která před každými volbami hyzdí česká města a obce a snížit výdaje na předvolební reklamu, která pro voliče nemá žádnou informační hodnotu. Má rovněž omezit riziko netransparentního financování kampaní.

Láska (SZ): Venkovní předvolební reklamu reguluje Francie, Belgie či Irsko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Zákaz se vztahuje na reklamní zařízení o ploše větší než osm metrů čtverečních v době od vyhlášení voleb do ukončení hlasování a porušení by mělo být pokutováno až dvěma miliony korun. Novela by měla začít platit od roku 2017.

„Novela navazuje na dlouhodobý evropský trend, podobně venkovní předvolební reklamu reguluje například Francie, Belgie, Itálie či Irsko. A dává to smysl. Billboardy mnohdy sestávají jen z jednoduché fráze a fotky usměvavého politika, na čem nemůže volič své volební rozhodnutí racionálně postavit. Pokud zamezíme utrácení stran za obří reklamu, přiblížíme politiky zas o něco více k lidem, protože se už nebudou moci spolehnout jen na masivní billboardové kampaně,“ uvádí zelený senátor Václav Láska.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…