Laudát (KAN): Boj proti distribučním koalicím na čelním místě

27.11.2020 11:33

Komentář na facebookovém profilu k ovlivňování ekonomiky distribučními koalicemi, tedy zájmovými skupinami

Laudát (KAN): Boj proti distribučním koalicím na čelním místě
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Distribuční koalice jsou obecně spolky, které získávají statky na úkor jiných skupin. Toho dosahují mnoha způsoby, například lobbováním za opatření, která jim přinášejí zvláštní výhody na úkor zbytku společnosti.

Distribuční koalice nemusejí na počátku být nutně špatné. Například vybudují digitální infrastrukturu, která posune společnost dopředu. Jenže potom, když podnikají kroky k omezení, nebo vyloučení konkurence, nebo k cenovým a jiným monopolům, stávají se po čase brzdou pokroku, či dokonce se podílejí na postupném úpadku společnosti. Stručně řečeno - z tahouna modernizace se stane zpomalovač modernizace.

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

V oblasti veřejných financí, o kterých se teď právě hodně mluví, lze identifikovat dva typy vládců - nájezdníky a usazené loupežníky. Nájezdníci uvalí vysoké daně, vyberou za krátkou dobu velké peníze z uvalených, často likvidačních, daní a zmizí do bezpečí. Usazení loupežníci se naopak snaží zvyšovat budoucí bohatství, které povede i ke zvýšení jejich příjmu.

Pokud chcete omezit vliv zájmové skupiny, tedy distribuční koalice, musíte vytvořit jinou zájmovou skupinu, která to prosadí. Bez dobře zorganizované koalice, která bude reformu prosazovat, nikdy k žádné reformě nedojde.

Jestliže začnete teorii distribučních koalic "pasovat" na jednotlivé země, dostanete podivuhodně slušné vysvětlení, proč některé země prosperují a jiné, byť s lepšími předpoklady, nikoli. Dovíte se, jakou brzdou bohatství lidí a celkové prosperity země jsou oligarchové, rodinné klany z velkých měst, jak funguje třídní tuhost, tedy "průchodnost, nebo neprůchodnost" lidí mezi jednotlivými třídami (nebo skupinami). Ve společnosti, kde operují zájmové a kartelové skupiny, dochází ke snížení výkonnosti a celkového příjmu společnosti. Politický život se stává konfliktním. Myslíte si, že tuhle cestu Česko nenastoupilo?

Zvýšení počtu zájmových skupin zvyšuje složitost regulace a posiluje roli státu v ekonomice. Asi nepřekvapí, že dochází k posilování společenských vazeb, v jejichž důsledku se mění směřování celé společnosti. Nepřipomíná vám tohle současné Česko?

Tak jenom krátké vysvětlení, jiní o tom napsali knihy.

Klub angažovaných nestraníků má v připravovaných hospodářských tezích boj proti distribučním koalicím na čelním místě, protože těmito koalicemi ničený potenciál země je enormní. Když mě někteří po zveřejnění dvacatera KANu označili za levičáka kvůli tezi, která se jmenuje Pravidlo podané ruky, tak po vysvětlení, že se to týká politiky průchodnosti lidí mezi jednotlivými společenskými skupinami (třídami), tak sklapli. S tím nemají levičáci nic společného. Naopak. Jednu z nejlepších průchodností mají USA, což možná pro vás je překvapení, stejně jako to, že proti tomu mnohem menší průchodnost v tom má Evropa. Proto se asi také říká americký sen, ale nevím, zda někdo někdy naději na štěstí pojmenoval evropský sen?

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…