Laudát (KAN): Škoda auto, s.r.o. - zní vám tohle jako vtip?

29.11.2020 10:07

Komentář na facebookovém profilu k zdanění prodeje cenných papírů

Laudát (KAN): Škoda auto, s.r.o. - zní vám tohle jako vtip?
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Po nočním hlasování ve Sněmovně už to tak úplně vtipem být nemusí. Pirátovi Ferjenčíkovi se podařilo prosadit zdanění prodeje cenných papírů. Teď se brání, že navrhoval 15 procent a ve víru chumlu se z toho narodilo kvůli ODS a spol. procent 23. Média tohle zatím moc nezajímá, jenže pro budoucnost naší země to může být za pět, či deset roků větší problém, než dnešní rvačka o výši daně po zrušení superhrubé mzdy. Přes zaklínání fanatických fanynek Pirátů a některých "daňových poradců" musím trvat na tom, že na Coutry for the Furure můžeme zapomenout v případě schválení tohoto návrhu.

Pro inovační prostředí potřebuje každá společnost několik věcí:

  1. velkou svobodu podnikání,
  2. toleranci, či dokonce vstřícnost, k tzv. "inteligentnímu selhání",
  3. fungující veřejnou správu,
  4. vymahatelné nehravé právo,
  5. férový hospodářský prostor, včetně ochrany investic a majetku,
  6. kvalitní vzdělání, vědu a výzkum,
  7. někteří tam dokonce přiřazují i národní, či vlasteneckou motivaci
  8. fungující kapitálový trh.

A právě bod 8 bych napsal do jinak prázdné knihy a tou bych ty, kdo v jakékoli modifikaci pro Ferjenčíkův návrh zvedli ruku, mlátil od rána do večera, aby se jim v hlavách rozsvítilo.

Autor návrhu a jeho podporovatelé zjevně nic o inovační společnosti netuší. Jinak by nedali již tak skomírajícímu českému kapitálovému trhu další ránu. Doporučoval bych jim seznámit se s inovačním řetězcem, fungováním a rolí kapitálu v prostředí inovací, atd. Pokud, jak jsem se dočetl, Ferjenčíkova změna má přinést ročně do státního rozpočtu celé 2 miliardy korun - i kdybych připustil, že to je pravda (myslím, že je to nastřeleno při pohledu z okna, ale realita bude jiná nahoru/dolů), tak ani ty dvě miliardy za další ránu inovačnímu prostředí nestojí.

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

V zemi je mnoho akciových společností, které výhody ze statusu akciovky nevyužívají. Jakmile tedy bude majitel uvažovat o prodeji takové firmy, tak nejlepší bude změnit společnost na s.r.o., nebo akciovku při zahájení podnikání nezakládat.

Kdo jenom trochu umí počítat a není diletant, tak ví, že se nějaké formě penzijní reformy nevyhneme. Práce komise, nevím už kolikáté v éře Venezuely Maláčové byla k ničemu z prostého důvodu - nerozlouskla klíčový problém - kde sehnat peníze. (ponechám stranou její drzost, že dodnes mluví o svém návrhu "penzijní reformy"). Nevím jestli jediná, ale jedna z mála šancí, jak něco udržitelného vymyslet, asi povede přes, nebo s pomocí kapitálových trhů. Zde je asi vysvětlení, proč byla komise profesorky Nerudové skoro zbytečná. Nevím, zda tam někdo z prostředí kapitálových trhů seděl. Podle nevýsledků komise asi neseděl.

Moderní hospodářství je složitý stroj, kde vše souvisí se vším. K zásahům do něj je třeba přistupovat kvalifikovaně (je třeba číst, promýšlet, bavit se s odborníky a kriticky myslet) a s pokorou. S pokorou, a ne pálit od stolu ve dvě ráno, nebo z přítmí partajních sekretariátů.

A těm, kdo si myslí, že když zvednu daně, automaticky vyberu více, bych pro začátek doporučoval zjistit, co je Lafferova křivka.

O tom, jak může fungující kapitálový trh postavit zemi ekonomicky na nohy, nemusí zájemci chodit tak daleko. Stačí zajet do sousedního Polska. Ale možná i to je pro namyšlené aroganty ze Sněmovny daleko.

Autor v letech 2013 - 17 řídil Podvýbor pro inovace, letectví a kosmonautiku Hospodářského výboru Sněmovny.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).