Laudát (KAN): Vzpomínky na budoucnost

02.08.2022 10:52 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k požáru v národním parku České Švýcarsko

Laudát (KAN): Vzpomínky na budoucnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

"Chceme stát v čele trendů a předvídat je, místo abychom reagovali na včerejší události." Tahle věta mě napadá, když vidím katastrofu v národním parku České Švýcarsko. Víte, odkud tahle věta pochází? Asi ne. Napsal jsem ji o Vánocích 2016 do úvodu vize 2030 strany TOP 09 "Úspěšná a odolná společnost".

Na budování odolné společnosti se dlouhou dobu v Česku kašle a strany žijí od voleb k volbám a řeší následky minulosti a boje o minulost. A voliči na to slyší, to si musíme prostě přiznat.

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí

Když jsem se stal, pro smích některým novinářům, předsedou Podvýboru pro letectví, kosmonautiku a inovace Hospodářského podvýboru poslanecké sněmovny, potkával jsem lidi z letecké branže. Ptal jsem se jich na možnosti vybudovat silné letectvo s možností hašení plošných požárů. Už před rokem 2017 každé léto hořelo v jižní Evropě, s obřími požáry se potýkaly Spojené státy a katastrofy stále větších rozměrů se začaly množit u protinožců v Austrálii. Bylo jasné, že Klaus hlásá bludy o klimatu, jenom aby byl zajímavý a vlády s ANO a socany byly prostými konzumenty českého potenciálu, nic víc. Nechtěl jsem, aby letečtí odborníci vypracovali zbytečné analýzy, když to nikoho z politiků nezajímalo.

Šířící se katastrofa u Hřenska ukazuje, jak nemáme leteckou techniku na hašení a voláme o pomoc okolním státům i do Itálie. Z oblasti ohně první den slyšíme, že mají oheň pod kontrolou, druhý po zaváhání, že mají oheň pod kontrolou, třetí den odpoledne už nemají pod kontrolou. To vůbec neznamená, že se hluboce neskláním před statečností a vůlí zasahujících hasičů. Za jejich omezené možnosti mohou vlády minulých roků a jejich voliči. Ti totiž stáli u zrodu současné ohnivé krize u Děčína. Naplnili totiž další větu z úvodu oné vize "Každý z nás se může rozhodnout, zda chce být v roli odpovědného správce, nebo konzumenta".

Vlády Babiše a s Babišem nabídly voličům posty konzumentů, a proto to dnes v Česku vypadá, jak to vypadá. Bohužel, o něco málo odpovědnější politici většinu hlasů voličů nedostali, nicméně za konzumní většinu dnes platíme rekordní inflací i rozsahem přírodní pohromy v unikátní oblasti Česka všichni. Ekonomika a příroda si s neodpovědnou správou země a konzumní společností rovnováhu vždycky vynutí. Otázkou není, zda, ale kdy. U nás právě to kdy nastalo. Samozřejmě v době zdaleka nejhorší, ve stínu války na Ukrajině.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce