Laudát (TOP 09): Postoj k označení výrobků z některých částí Izraele je politicky motivovaný

18.12.2015 4:34

Předseda klubu TOP 09 a Starostové poslanec František Laudát inicioval projednání mimořádného bodu ve Sněmovně, který se týká označování výrobků z některých částí Izraele.

Laudát (TOP 09): Postoj k označení výrobků z některých částí Izraele je politicky motivovaný
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

TOP 09 a další demokratické strany podpořily usnesení, které odsuzuje výkladové oznámení Evropské unie.

Evropská unie se rozhodla neoznačovat stát Izrael jako zemi původu výrobků pocházejících z Golanských výšin a Západního břehu Jordánu. TOP 09 tento krok považuje za velmi citlivý a ze strany Evropské unie vůči Izraeli za velmi nešťastný. „V konfrontaci s tím, co se dnes na Blízkém východě děje, v konfrontaci s tím, jaké máme vztahy s Izraelem a v konfrontaci s tím, že existuje organizace podporující dlouhodobou a systematickou blokádu Izraele, tak je nepřípustné, aby se Evropská komise podvolila takovému lobbistickému vlivu, který vedl k vydání interpretačního opatření o označování výrobků z izraelských osad,“ uvedl 1. místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Postup Evropské komise vyvolal v některých zemích, např. v Maďarsku, velké rozhořčení. Vyvolává totiž reminiscence na označování Židů během druhé světové války a vlny antisemitismu, které se téměř pravidelně opakují v některých zemích Evropy. „Nejen v Německu a v Itálii proběhl židovský holocaust. Nacisté našli přisluhovače i v dalších evropských zemích, kde se někteří lidé z důvodů nízkých a velmi zavrženíhodných podíleli na likvidaci Židů i jejich celých komunit. I kvůli tomu by všechny země Evropy měly reagovat velmi citlivě ale razantně a podobné snahy striktně odmítnout,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové František Laudát.

Sněmovna dnes prohlásila, že lituje výkladového sdělení Evropské komise, které je „zjevně motivováno politickým vymezením se vůči státu Izrael, než skutečnou potřebou jednotného výkladu pravidel“, a také ho „chápe jako pouhé vyjádření názoru Evropské komise na možný výklad ustanovení unijního práva, jehož nezávazný charakter žádným způsobem nezasahuje do jednání vnitrostátních orgánů.“ Sněmovna také vyzvala vládu, aby podle tohoto sdělení nepostupovala.

„Není možné na jedné straně řešit problém osad tímto způsobem a na druhé straně neřešit posílání finanční pomoci palestinské samosprávě. Ta bez větší kontroly financuje například školy, které nesou jména podle teroristů, nebo peníze používá jako rentu pro příbuzné uvězněných teroristů. To zkrátka není možné a rozhodně to není vyvážený postoj. Odporuje to zdravému rozumu,“ dodal poslanec Marek Ženíšek.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…