Lesák (ODS): Vedení kraje neuváženě zadlužovalo Středočechy

27.09.2020 21:29

Středočeský kraj potřebuje průhledné hospodaření, stejně jako chytré investice do svého majetku. Pomůže dobrý hospodář z Kralup?

Lesák (ODS): Vedení kraje neuváženě zadlužovalo Středočechy
Foto: ODS
Popisek: ODS

Podezření na nezákonné postupy při zadávání veřejných zakázek, snaha o zakrytí dluhů nebo policejní razie, tak v současné době vypadá situace v případě hospodaření Středočeského kraje. Zdaleka to ale není všechno. Stovky kilometrů silnic ve špatném stavu, zničené cesty a rozpadající se mosty, tím vším se může region pochlubit. Stačilo by přitom málo, třeba kdyby si současná koalice vzala příklad z Kralup nad Vltavou, jež jsou díky místostarostovi Liboru Lesákovi městem bez dluhů s řadou investičních akcí.

Začátkem letošního února provedla Policie ČR razii v sídle Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje s cílem prověřit její hospodaření. Na možné machinace této příspěvkové organizace přitom již upozorňoval tehdejší předseda finančního výboru Michael Pánek z ODS, podle kterého mohlo dokonce v případě zadávání veřejných zakázek, kterých se vyšetřování týká, dojít ke spáchání trestného činu. Panuje totiž podezření, že některé z nich mohly být úmyslně rozděleny na zakázky malého rozsahu, aby nemuselo být vypsáno výběrové řízení.

„Vzhledem k tomu, že v případě malých zakázek je možné oslovit firmy napřímo a navíc nehrozí, že se přihlásí i někdo jiný, vzniká obrovský prostor pro machinace,“ myslí si Michael Pánek, který znovu kandiduje do krajského zastupitelstva jako číslo 14 na kandidátce ODS. Byl to právě on, kdo navíc odhalil i zakázky, které sice byly Středočeským krajem, a tedy především z kapes občanů proplaceny, reálná práce ovšem odvedena nebyla. Jednalo se třeba o průřez stromů v okolí krajských silnic, který podle znalců ovšem firma v reálu neprovedla.

Dále je také nutné podotknout, že v případě hospodaření se koalice ANO, ČSSD a KSČM určitě nesnaží o transparentnost, ale naopak probíhá cílené zakrývání pohledávek. „Vedení kraje neuváženě zadlužovalo Středočechy, a to v podobě odloženého financování, namísto toho, aby se snažilo držet výdaje v rozumné míře,“ zdůrazňuje krajský zastupitel Libor Lesák, podle něhož koalice nevyužila příznivé ekonomické situace, jež dříve panovala. Dále podle jeho názoru nevhodně nakládala s majetkem, do kterého investovala peníze, ale bez výsledků.

Přitom právě způsob jakým krajský zastupitel a zároveň kralupský místostarosta Libor Lesák pečuje o finance města, by mohl současné koalici posloužit jako ideální vzor, jak se starat o správné hospodaření Středočeského kraje. Díky perfektní práci Libora Lesáka a jeho týmu je město dlouhodobě bez dluhů, stejně tak si Kralupy dobře vedou v oblasti zadávání veřejných zakázek, což potvrdilo i hodnocení ekonomů s názvem Zindex.cz. Krajská správa údržby silnic se naopak dopustila hned několika pochybení, za které dostala v loňském roce pokutu.

Středočeský kraj ovšem nemá problémy jen se zadáváním veřejných zakázek, ale ideální není také správa jeho majetku, což se týká zejména komunikací. „Stovky kilometrů silnic druhé a třetí třídy jsou ve špatném stavu, lepší situace není ani v případě mostů, z nichž hned 18 je ve stavu havarijním,“ uvádí kostelecký starosta Josef Chalupa, který se z důvodu nečinnosti koalice ANO, ČSSD a KSČM rozhodl do kraje kandidovat a právě na dopravu by rád dohlédl.

Jako hezký příklad toho, jak může územní celek fungovat, pokud v jeho čele stojí šikovní a pracovití lidé, mohou opět posloužit středočeské Kralupy. Jejich místostarosta Libor Lesák je nejen schopným hospodářem, ale je to také on, kdo každoročně se svým týmem rozvoje města získá pro Kralupy řadu dotací. Právě díky nim město dokáže ušetřit větší množství prostředků, které mohou být následně věnovány zejména na opravy komunikací. V loňském roce tak byla dokončena revitalizace Palackého náměstí, letos zase probíhá oprava mostu v ulici 28. října.

Pokud si na něco Středočeši právem stěžují, je to problematická doprava do Prahy. Auta často stojí v kolonách, některé vlaky připomínají 80. léta. Vedení kraje sice slíbilo, že postaví P+R parkoviště, ale bohužel zůstalo jen u slibů. Města si tak musela pomoci sama a Kralupy šly opět příkladem. „Podařilo se nám získat dotaci z programu ITI IROP, díky které se ještě letos začne s výstavbou parkovacího domu poblíž nádraží,“ vysvětluje místostarosta Lesák s tím, že v plánu je i moderní autobusový terminál a celkové zkrášlení okolí železniční stanice.

Bezproblémová cesta do práce je důležitá, ovšem ještě mnohem důležitější je péče o zdraví, obzvláště v dnešní covidové době. „Namísto toho, aby se Středočeský kraj postaral o dostatek ochranných prostředků pro zdravotníky, trestal ty, co na problém poukazovali,“ připomíná Veronika Luňáková nedávný případ, kdy hejtmanka Jermanová podala trestní oznámení na záchranářku, která otevřeně promluvila o nezáviděníhodné situaci, v níž se záchranáři ocitli.

Sama Veronika Luňáková v oblasti zdravotnictví působí, a proto by do budoucna přivítala lepší připravenost nemocnic na další epidemie, snížení byrokracie pro lékaře nebo zlepšení zdravotní péče po celém Mělnicku. Problematická je především nefunkční pohotovost v Kralupech, po jejíž obnově občané volají již delší čas. Stejně tak jsou nutné funkční změny v sociální oblasti zejména v případě péče o seniory. Potřebné jsou především investice do denních stacionářů a pečovatelské služby, aby lidé mohli zůstat co nejdéle ve své rodině.

Mezi další velké problémy patří fluktuace a nedostatek zdravotníků, kdy zejména Mělnicko je značně pod kapacitou zubařů, lékařů, ale i dalších nelékařských pracovníků a to i v porovnání s jinými oblastmi kraje. „Za účelem navýšení kapacit zdravotnického personálu bych ráda docílila založení veřejné vysoké školy zřízené Středočeským krajem, zaměřené na vybrané nelékařské obory,“ představuje svou vizi Veronika Luňáková s tím, že studenti budou moci vykonávat praxi v jednotlivých zdravotnických zařízeních v regionu. Projekt je inovativní navíc tím, že naváže na tradici kvalitních středních a vyšších odborných zdravotnických škol.

Pozornost si ovšem zaslouží také středočeské školství. Zejména úroveň středních škol se řadí mezi nejhorší v ČR. Výuka je nemoderní, žáci se bojí matematiky a učitelé zápolí s on-line technologiemi. Vedení kraje to neřeší, přitom jde o budoucnost našich dětí. Dobře si ovšem poradili v Kralupech. „Dosáhli jsme na dotaci, díky níž jsme letos postavili pavilon pro výuku přírodních věd při ZŠ Komenského, která může být pojata velmi moderně,“ říká Libor Lesák, jehož cílem je, aby děti školní látku pochopily, vše si osahaly a učení je začalo více bavit.

Podobné plány má pak opoziční krajský zastupitel a kralupský místostarosta nejen se školami na Mělnicku, ale také s celým regionem. Jeho cílem je vybudovat chytrý Středočeský kraj s kvalitními školami, kde se děti naučí vše potřebné do budoucna bez zbytečností. Chytře je ovšem třeba pojmout správu celého okolí Prahy. Spustit plán obnovy regionu, investovat do důležitých věcí a postupně střed Čech i Mělnicko proměnit v hrdý kraj, kde je radost žít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…