Levice: Podporujeme snahu o uvolnění patentů a o zajištění dostupnosti vakcín i pro chudé státy

08.05.2021 6:31

Komentář na facebookovém profilu k současné epidemické situaci v Indii

Levice: Podporujeme snahu o uvolnění patentů a o zajištění dostupnosti vakcín i pro chudé státy
Foto: levice.org
Popisek: Levice

Současný katastrofální vývoj epidemické situace v Indii (přes 300 tisíc nových případů a přes 3000 úmrtí denně) je politováníhodnou tragédií pro celou indickou společnost. Tento závěr umocňuje fakt, že jde o druhou nejlidnatější zemi na světě. Vidíme ale také nesčetné tragédie individuální, hrůzostrašné obrazy trpících nemocných a jejich nejbližších, zoufale žadonících o kyslík či lůžko, obrazy, které nemohou nechat nikoho chladným.

Přirozeně se člověk ptá, kdo za to může?

Prvotní vinu za situaci jistě nese stávající pravicová indická vláda, která předčasně oslavovala zvládnutí epidemie a povolila rozsáhlé uvolnění a početná náboženská i politická a společenská shromáždění, mj. v zájmu předvolební kampaně. To je nesporně varováním nejen pro Indii, podobné pokušení můžeme vidět i jinde, Českou republiku nevyjímaje. Měli bychom na to v nejbližších měsících myslet.

Hrůzostrašný vývoj v Indii má ale i hlubší a trvalejší příčiny: celkové podfinancování indického zdravotnictví (Indie vydává na zdravotnictví jen asi 3,6% HDP - u nás je to zhruba dvojnásobek a ve vyspělých státech přes 10 procent). Hrozivé - a pro stav světa charakteristické - je přitom to, že Indie nepatří ani zdaleka mezi nejchudší státy světa, a jde tedy v absolutních číslech stále o dosti vysoké výdaje. Nezbývá, než se obávat toho, jaké strašné důsledky by mohla mít takto zuřící epidemie v těch nejchudších zemích. O důvod více, abychom se společně začali zamýšlet nad nutností bojovat o spravedlivější rozdělení bohatství a solidárnější svět.

Někomu by se snad mohlo zdát, že se nás to netýká - Indie je daleko, my máme své problémy a jsme dostatečně chráněni. Je to jen falešný pocit bezpečí, nekontrolovatelný a nekontrolovaný výbuch epidemie v Indii (nebo kdekoliv jinde) může způsobit vznik a explozivní šíření nových, nebezpečných mutací a ohrozit v důsledku i nás. Jsme všichni na jedné lodi, a musíme si tuto pravdu začít plně uvědomovat. A nejen při epidemiích. Zatím převažuje snaha o zisk - Pfizer podle odhadu New York Times vydělal na vakcině za prvé tři měsíce roku asi 900 milionů dolarů.

Také proto podporuje Levice snahu o uvolnění patentů a o zajištění dostupnosti vakcín i pro chudé státy - a pro chudé v nich. I tady je Indie varovným příkladem, se svým přeplácením léků a kyslíku a prudce narůstajícím rozdílem v dostupnosti péče pro chudé a bohaté.

Náš návrh bezkovidové strategie naleznete na našem webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…