Levice: Připravujeme se na volby, se současnými parlamentními stranami spolupracovat nechceme

03.02.2021 9:54

Strana Levice oslavila 25. ledna rok od svého vzniku. V letošním roce se chystá kandidovat do Poslanecké sněmovny. Odmítá volební spolupráci s pravicovými stranami i se současnou parlamentní levicí, která drží u moci Babišovu vládu.

Levice: Připravujeme se na volby, se současnými parlamentními stranami spolupracovat nechceme
Foto: levice.org
Popisek: Levice

Strana Levice se dle vlastních slov připravuje na kandidaturu v letošních parlamentních volbách.

„Celostátní výbor plní usnesení z loňského sjezdu a připravuje stranu na účast v parlamentních volbách. Začali jsme se rozvíjet v nelehkém roce pandemie, ale i přesto stále rosteme a nabízíme alternativu k současné levici, která si špiní ruce účastí ve vládě s oligarchou a ztrácí nejen hlasy ve volbách, ale především levicové ideály”, říká spolupředseda strany Levice, Vojtěch Roček.

O volbách Levice jedná i s dalšími politickými subjekty, například s hnutími Budoucnost a Idealisté. Milan Neubert, který se jednání za Levici účastní, říká: „ustavili jsme diskusní platformu Trialog s cílem stmelovat levicové politické síly. Strana Levice šla do tohoto procesu  s počátečním předpokladem, že společně sdílíme odhodlání hledat cestu k hájení zájmů lidí práce bez těch politických sil, které v tom v minulosti selhaly nebo které to ani nezamýšlely. Průběh roku 2020 a zejména účast v krajských a senátních volbách však prakticky ukázaly, že jednotlivé složky Trialogu nemají identické představy o svém budoucím politickém působení, přestože se na řadě politických řešení i na hodnotách shodujeme.“

Se současnými parlamentními stranami Levice jakoukoliv spolupráci odmítá. „V médiích se šíří zvěsti, že nás oslovili kvůli společné kandidátce. To je lež. Z ČSSD nás nikdy nikdo oficiálně neoslovil, a rovnou říkám, že si mohou ušetřit práci. Nehodláme vládní strany jakkoliv podporovat, dokud neuznají své chyby a nezačnou pracovat na jejich odstranění. Budujeme alternativu, nechceme šplhat do poslaneckých křesel po zádech zdiskreditovaných stran,” říká tajemnice strany Levice, Markéta Juřicová, v reakci na nedávný článek o straně ČSSD na serveru E15.

„Do politiky Levice vstoupila v roce, kdy naše společnost začala procházet řadou nepříjemných změn kvůli pandemii. Jak běží čas, tak se ukazuje, že naše hodnoty soucitu, respektu a racionality jsou přesně to, co nás může vyvést z tohoto období chaosu. Jsem proto rád, že i letos bude naše strana mít sjezd, kde se rozhodneme o způsobu našeho zapojení do voleb,” říká Andrej Bóna, spolupředseda strany Levice.

Sjezd, který se bude konat v polovině dubna 2021 v Praze, určí také konkrétní podobu účasti v letošních volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…