Levová (SPD): Pirát Peksa je prý „Evropan“?

29.03.2021 22:02

Tento Pirát zaplevelil sociální sítě takovým paskvilem, jakým je „být národností Evropan“. Já jsem si řekla, že bude záslužné si na tu jeho národnost posvítit.

Levová (SPD): Pirát Peksa je prý „Evropan“?
Foto: Archiv J.Levová
Popisek: Kandidátka na primátorku Plzně Jana Levová

Jak definuje národnost politická geografie? V Evropě existují 2 základní pojetí národnosti, a to západní a východní. Západoevropské (občanské) chápání národa ztotožňuje národ s pojmem suverénní stát. Ve východní a střední Evropě převládá etnické pojetí národa. Národ je zde chápán jako soubor osob se společným jazykem, historií, tradicemi a zvyky. Piráti se stůj co stůj profilují na západ. Nevšimla jsem si ale, že by EU byla suverénním státem. EU nemá ústavu, nemá hymnu, nemá státní pečeť a znak, ani hlavu státu. Ano, nemá hymnu, protože Óda na radost není unijní hymnou, není o ní zmínka v Lisabonské smlouvě. Stejně tak nejsou žádné unijní symboly součástí Lisabonské smlouvy. Těžko tedy může existovat národnost „Evropan“ v západním pojetí národnosti. Takže pirátská blamáž na úrovni:“ Připojte se s námi ke sčítání lidu a do kolonky národnost uveďte hrdě: Zombie!“

Anketa

Viníte Babišovu vládu za počty českých mrtvých na covid-19?

22%
78%
hlasovalo: 14530 lidí

A co to etnické pojetí národa typické pro východní a střední Evropu? EU nemá jeden společný jazyk. Nejpoužívanějším společným jazykem je angličtina, tedy jazyk národa, který Unii opustil. Vtipné. Neexistují zde ale ani společné tradice a zvyky. Vánoce a Velikonoce v Německu a dalších zemích Unie vypadají úplně jinak než u nás. Takže pirátský výkřik o „Evropanovi“ je blamáží i v pojetí národnosti ve východní a střední Evropě.

A co na to Masaryk? Masaryk považoval nějaký typ světové organizace za nevyhnutelný. Tím ovšem nemyslel směřování k jednotvárnosti. Naopak zdůrazňoval, že jednostranný centralismus je škodlivý, že musí být oživován autonomií přirozených celků hospodářských, kulturních a také národnostních. Pro Masaryka byl na prvním místě národ a národnost. Piráti mají Masaryka plnou pusu, ale vlastně jeho odkaz nepochopili.

A jakou máme zkušenost s podobným konceptem tj. „americkým tavícím kotlem“ („American melting-pot“)? Americký koncept je neúspěšný z pohledu etnicity. Předpovídal zánik etnicity. Koncept tavícího kotle předpokládal, že postupem času dojde ve Spojených státech k „vynoření“ nového amerického člověka, jakési nové národnosti. Mnozí z imigrantů druhé nebo i další generace pořád ještě raděj žijí ve čtvrtích, ve kterých jsou dominantní složkou obyvatelstva lidé stejného původu jako oni a jejich předci a nadále na sebe nahlíží jako na „Italy“, „Poláky“. Myšlenka o zániku etnicity se tak v praxi neuskutečnila a k „americkému tavícímu kotli“ nikdy nedošlo. Stejně tak nemůže vyjít ani evropský koncept s cílem zániku etnicity.

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Jana Levová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…