Liberecký kraj: Ještěd má narozeniny

06.09.2013 7:35 | Zprávy

Vysílač a horský hotel Ještěd, slaví 40. výročí od otevření.

Liberecký kraj: Ještěd má narozeniny
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj)

V letošním roce slaví jeden z nejvýznamnějších technických unikátů – vysílač a horský hotel Ještěd – významné jubileum, a to 40 let od svého otevření v roce 1973. Není však jedinou památkou svého druhu, která se pyšní „kulatými narozeninami“. Kabinová lanovka vedoucí na vrchol Ještědu (provozována Českými drahami a.s.) oslavila v letošním roce 80 let svého fungování.

„Oslavy Ještědu se uskuteční 21. září 2013 a odstartují v 9:30 hodin na hoře Ještěd. Návštěvníci si budou moci prohlédnout jindy nepřístupné prostory vysílače a hotelu Ještěd,“ informovala náměstkyně hejtmana LK Hana Maierová.

Po celý den (10:00 – 21:00) zde bude probíhat bohatý kulturní doprovodný program – např. módní přehlídky dobových modelů, tradiční vynášení sudů piva na vrchol, výjezd autoveteránů na Ještěd a jejich komentovaná prezentace, hudební vystoupení, promítání dobového filmu podle přání veřejnosti (hlasovat o výběru filmu lze na turistickém portále www.liberecky-kraj.cz a na facebookovém profilu Cestou necestou), prodej regionálních výrobků, výstava původního vybavení restaurace a hotelu Ještěd ze sbírek Severočeského muzea, výstava fotografií Fenomén Ještěd, tématické výtvarné workshopy, interaktivní dílny pro děti, soutěže a další. Bonusem bude zpřístupnění nově zrekontrustruovaného hotelového salonku podle původního návrhu architekta Otakara Binara.

„Zároveň zveme všechny čtyřicátníky - rok narození 1973, aby se připojili k pokusu o vytvoření rekordu v počtu čtyřicátníků, kteří se sejdou na jednom místě,“ zve Maierová s tím, že více informací se zájemci dozvědí na www.liberecky-kraj.cz (konkrétně na: na http://www.liberecky-kraj.cz/dr-cs/13929-jested-ma-narozeniny-oslavujme.html)

Startuje také soutěž o návrh originální placky pro Ještěd (buton na špendlíku). Vítězné návrhy budou oceněny v rámci oslav Ještědu 21. září 2013. Podmínky soutěže jsou umístěny na portálu www.liberecky-kraj.cz. (konkrétně na: http://www.liberecky-kraj.cz/dr-cs/13929-jested-ma-narozeniny-oslavujme.html).

Oslavy Ještědu budou doprovázeny dalším programem i přímo v Liberci, např. Dnem otevřených dveří Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce n.N. (10:00 – 17:00), jízdami historickou tramvají do Hanychova a Lidových Sadů (10:00 – 17:00). Zájemci si budou moci prohlédnout strojovnu v horní stanici kabinové lanovky na Ještěd (8:00 – 18:00).

„Návštěvníci se mohou dopravit na Ještěd několika způsoby. V provozu bude kabinová lanovka, která u příležitosti oslav nabídne zvýhodněné ceny (8:00 – 23:00), zajištěna bude přeprava historickými autobusy společnosti BusLine, a.s. od spodní stanice lanovky na parkoviště u Ještědky, které budou vyjíždět každou půlhodinu. Návštěvníci mohou vyjet i sedačkovou lanovkou Skalka, která nabízí cyklistům možnost přepravy kol. Po dobu oslav bude uzavřen vjezd z Výpřeže k Ještědce,“ doplnila Maierová.

Oslavy budou zakončeny ohňostrojem. Vstup zdarma!

Kompletní program Oslav Ještědu naleznete na www.liberecky-kraj.cz a www.jestedliberec.cz.

Na Oslavách Ještědu se podílí Liberecký kraj společně se Statutárním městem Liberec, Českými Radiokomunikacemi, a.s., Hotelem Ještěd, společností BusLine a.s., Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s., Českými drahami, a.s., Severočeským muzeem v Liberci, společností Active art, sdružením Ještěd 73 a Automuzeem Vratislavice n.N.

Květa Šírová
oddělení tiskové a vnějších vztahů
Libereckého kraje

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kraj-lbc.cz

Důchodová reforma

Jak vysvětlíte, že teď kritizujete vládu za navyšování věku odchodu do důchodu, přitom to není tak dlouho, co jste to taky navrhovala a tehdy vás zastavila Maláčová? A druhá věc, co mě zajímá, jestli máte připravenou nějakou vlastní důchodovou reformu, protože když jste byli ve vládě, tak jste s žád...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oprávněné protesty zdravotníků – odvolat ministra Válka

9:15 Vích (SPD): Oprávněné protesty zdravotníků – odvolat ministra Válka

Problémy ve zdravotnictví se stále opakují, vláda Petra Fialy je ovšem řeší dost necitlivě. Už poněk…