Liberecký kraj: Ještěd má narozeniny

06.09.2013 7:35

Vysílač a horský hotel Ještěd, slaví 40. výročí od otevření.

Liberecký kraj: Ještěd má narozeniny
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj)

V letošním roce slaví jeden z nejvýznamnějších technických unikátů – vysílač a horský hotel Ještěd – významné jubileum, a to 40 let od svého otevření v roce 1973. Není však jedinou památkou svého druhu, která se pyšní „kulatými narozeninami“. Kabinová lanovka vedoucí na vrchol Ještědu (provozována Českými drahami a.s.) oslavila v letošním roce 80 let svého fungování.

„Oslavy Ještědu se uskuteční 21. září 2013 a odstartují v 9:30 hodin na hoře Ještěd. Návštěvníci si budou moci prohlédnout jindy nepřístupné prostory vysílače a hotelu Ještěd,“ informovala náměstkyně hejtmana LK Hana Maierová.

Po celý den (10:00 – 21:00) zde bude probíhat bohatý kulturní doprovodný program – např. módní přehlídky dobových modelů, tradiční vynášení sudů piva na vrchol, výjezd autoveteránů na Ještěd a jejich komentovaná prezentace, hudební vystoupení, promítání dobového filmu podle přání veřejnosti (hlasovat o výběru filmu lze na turistickém portále www.liberecky-kraj.cz a na facebookovém profilu Cestou necestou), prodej regionálních výrobků, výstava původního vybavení restaurace a hotelu Ještěd ze sbírek Severočeského muzea, výstava fotografií Fenomén Ještěd, tématické výtvarné workshopy, interaktivní dílny pro děti, soutěže a další. Bonusem bude zpřístupnění nově zrekontrustruovaného hotelového salonku podle původního návrhu architekta Otakara Binara.

„Zároveň zveme všechny čtyřicátníky - rok narození 1973, aby se připojili k pokusu o vytvoření rekordu v počtu čtyřicátníků, kteří se sejdou na jednom místě,“ zve Maierová s tím, že více informací se zájemci dozvědí na www.liberecky-kraj.cz (konkrétně na: na http://www.liberecky-kraj.cz/dr-cs/13929-jested-ma-narozeniny-oslavujme.html)

Startuje také soutěž o návrh originální placky pro Ještěd (buton na špendlíku). Vítězné návrhy budou oceněny v rámci oslav Ještědu 21. září 2013. Podmínky soutěže jsou umístěny na portálu www.liberecky-kraj.cz. (konkrétně na: http://www.liberecky-kraj.cz/dr-cs/13929-jested-ma-narozeniny-oslavujme.html).

Oslavy Ještědu budou doprovázeny dalším programem i přímo v Liberci, např. Dnem otevřených dveří Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce n.N. (10:00 – 17:00), jízdami historickou tramvají do Hanychova a Lidových Sadů (10:00 – 17:00). Zájemci si budou moci prohlédnout strojovnu v horní stanici kabinové lanovky na Ještěd (8:00 – 18:00).

„Návštěvníci se mohou dopravit na Ještěd několika způsoby. V provozu bude kabinová lanovka, která u příležitosti oslav nabídne zvýhodněné ceny (8:00 – 23:00), zajištěna bude přeprava historickými autobusy společnosti BusLine, a.s. od spodní stanice lanovky na parkoviště u Ještědky, které budou vyjíždět každou půlhodinu. Návštěvníci mohou vyjet i sedačkovou lanovkou Skalka, která nabízí cyklistům možnost přepravy kol. Po dobu oslav bude uzavřen vjezd z Výpřeže k Ještědce,“ doplnila Maierová.

Oslavy budou zakončeny ohňostrojem. Vstup zdarma!

Kompletní program Oslav Ještědu naleznete na www.liberecky-kraj.cz a www.jestedliberec.cz.

Na Oslavách Ještědu se podílí Liberecký kraj společně se Statutárním městem Liberec, Českými Radiokomunikacemi, a.s., Hotelem Ještěd, společností BusLine a.s., Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s., Českými drahami, a.s., Severočeským muzeem v Liberci, společností Active art, sdružením Ještěd 73 a Automuzeem Vratislavice n.N.

Květa Šírová
oddělení tiskové a vnějších vztahů
Libereckého kraje

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kraj-lbc.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.