Línek (KDU-ČSL): Dvě třetiny všech rozhodnutí EU mají přímé dopady do regionů

15.02.2020 9:29

Na ustavujícím zasedání pro nový pětiletý mandát Evropského výboru regionů (ECOR) byl za Českou republiku zvolen místopředsedou tohoto orgánu 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Ten se zároveň stal na léta 2020-2025 předsedou České národní delegace ECOR.

Línek (KDU-ČSL): Dvě třetiny všech rozhodnutí EU mají přímé dopady do regionů
Foto: archiv zastupitele
Popisek: 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek (KDU-ČSL)

„Velmi si vážím důvěry, kterou jsem získal uvnitř české národní delegace.  V pozici místopředsedy ECOR chci využít přímé zpětné vazby, které mám jak z našeho kraje, tak i z ostatních českých regionů, měst a obcí. Dvě třetiny všech rozhodnutí Evropské unie mají totiž přímé dopady do regionů. Proto je naší rolí v Evropském výboru regionů hlídat a usměrňovat evropská rozhodnutí tak, aby jejich dopady měnily naše kraje a celou Unii k lepšímu,“ shrnuje z Bruselu krátce po volbě Roman Línek.

Při současném chorvatském předsednictví Evropské unie představili své plány na jednání ECOR také ministr veřejné správy Chorvatska Ivan Malenica a místopředsedkyně Evropské komise Dubravka Šuica, která je zodpovědná za demokracii a demografii. Výbor také přijal několik odborných stanovisek.

Evropský výbor regionů je jednou ze sedmi klíčových institucí Evropské unie. Je složen z 350 zástupců evropských regionů, měst a obcí. Jeho posláním je hájit regionální zájmy na celoevropské úrovni. Přímo jedná s eurokomisaři, členy europarlamentu, Evropské rady a dalšími, kteří tvoří politiku EU.

Českou národní delegaci tvoří šest vrcholných reprezentantů krajů, pražský primátor a pět zástupců měst a obcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…