Linek (Soukromníci): Superhrubá mzda – sprostý podezřelý

14.01.2020 16:17

V poslední době, vlastně v posledních několika letech se vedou vášnivé debaty o zrušení či nezrušení superhrubé mzdy. A vlastně taktéž o tom, jak tato kategorie sama o sobě brání snížení daní v naší republice. Co je tedy superhrubá mzda?

Linek (Soukromníci): Superhrubá mzda – sprostý podezřelý
Foto: Archiv Ladislava Linka
Popisek: Ladislav Linek

Superhrubá mzda je pojem, kterým se v ČR označuje základ daně, ze kterého se následně vychází při výpočtu zálohy na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Samotná superhrubá mzda vstoupila v platnost v rámci reformy veřejných financí v roce 2008, avšak není v žádném zákoně takto označována, jedná se pouze o jiný název metody výpočtu daně ze mzdy. Právně je superhrubá mzda ukotvena v § 6 odst. 12 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.

Výpočet superhrubé mzdy

Superhrubá mzda vychází z hrubé mzdy zaměstnance, ke které se přičítá zdravotní (9 %) a sociální pojištění (25 %) zaměstnavatele. Výsledkem je superhrubá mzda, která se po zaokrouhlení na stovky[p 1] dle § 16 Zákona o daních z příjmů následně využije pro výpočet zálohy na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti (15 %). Superhrubá mzda je tedy přesným účetním nákladem zaměstnavatele na zaměstnance. Pokud by žádná ze stran neplatila státu žádné daně ani odvody, mohl by zaměstnavatel přesně tuto celou částku vyplácet zaměstnanci, aniž by to pro zaměstnavatele mělo oproti současnému stavu jakýkoliv negativní finanční efekt.

Tedy superhrubá mzda, jak z výše uvedeného vyplývá, je jen ekonomická kategorie. Nic víc, nic míň. Sama o sobě určitě nebrání snížit procento daně, placené z tohoto základu. Naopak si myslím, že je to dobrá kategorie, protože plně a poměrně přesně vystihuje finanční náklady podnikatele na zaměstnance. Znovu je tedy třeba zopakovat, že nákladem podnikatele na zaměstnance je nejen hrubá mzda, ale i náklady na sociální a zdravotní pojištění. Toto se však nemusí hodit do krámu věčným útočníkům ze strany levice a odborů v otázce zaplacených odvodů státu.

Ladislav Linek
1. místopředseda Strany soukromníků České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.