Liška (STAN): Jsme opravdu připraveni na úplný odklon od uhlí?

04.08.2021 16:23

Uhelné elektrárny jsou tématem, které ve společnosti v současné době silně rezonuje. Podle některých jde dokonce o téma, které rozděluje českou společnost na dvě půlky. Na úplné odstavení uhelných elektráren však nemusíme být ještě plně připraveni.

Liška (STAN): Jsme opravdu připraveni na úplný odklon od uhlí?
Foto: STAN
Popisek: STAN

Jako dlouholetý obyvatel Ústeckého kraje, který pamatuje nekončící inverze smogu, rekordní hodnoty naměřených nejrůznějších škodlivých oxidů, kyselé deště, zdevastované pláně Krušných hor, mohu na jednu stranu s oddychnutím říct, no konečně. Jako člověk, který v pohledech na vývoj kolem sebe uplatňuje zdravý rozum a pragmatismus se ale trochu bojím, co bude dál.

Naše schopnosti naráží na ekonomické možnosti řady lidí. Jako země jsme zatím nijak nepokročili v rozhodnutí, jestli vůbec, a případně s kým stavět jadernou elektrárnu. Ta se nyní spíše stává zdrojem spekulací, v čí zájmu se vlastně bude případně stavět. Věda ještě nepokročila ve svých výzkumech tak daleko, aby dokázala nabídnout plnohodnotné alternativní řešení. Ať už v podobě efektivního využití biomasy, praktické uplatnění vodíku, solární energie, nebo nějakých méně problémových třeba menších jaderných zdrojů. Potenciál větru, vody a solární energie je u nás omezený. A tak i když jsem příznivcem a podporovatelem moderních technologií, i těch ve výzkumné fázi, tak do blízké budoucnosti hledím s obavami a skepsí.

Jsem skoro přesvědčený, že se neobejdeme úplně bez uhlí a bez plynu jako jeho alespoň dočasné náhrady. Takže vidím třeba i potenciál využití stávajících uhelných elektráren jako zdrojů přestrojených na zemní plyn. Ani elektrárnu totiž není jen tak jednoduché někam umístit, protože k elektrárně potřebujete také přívody vysokého a velmi vysokého napětí, které není úplně snadné umístit do krajiny a stávající uhelné elektrárny touto infrastrukturou už disponují.

Proto musím pragmaticky a se selským rozumem konstatovat, že nás sice určitě čeká zelenější budoucnost, která jistě přinese, kromě změny myšlení i nové příležitosti a ekonomický potenciál, a ten ve vlastním zájmu musíme využít. K této budoucnosti se podle mého názoru musíme dopracovat postupnými přechodovými řešeními, které pomohou dozrát řadě nadějných výzkumných projektů. Tedy dojít do ideálního stavu, kdy budou k dispozici masově využitelné technologie ideálně pro decentralizované využití.

Petr Liška, starosta Malých Žernosek a lídr STAN pro parlamentní volby v Ústeckém kraji

Zdroj: starostove-nezavisli.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…