Liška (SZ): Dohoda o volební spolupráci s hnutím Změna se nezdařila

15.09.2013 8:18

Komentář k výsledku jednání s politickým hnutím Změna.

Liška (SZ): Dohoda o volební spolupráci s hnutím Změna se nezdařila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Strana zelených několik týdnů intenzivně jednala s politickým hnutím Změna o spojení sil v předčasných sněmovních volbách. Dnes na Republikové radě byla tato jednání ukončena, Změna podmínky navrhované Stranou zelených odmítla.

„Přes intenzivní jednání obou stran se bohužel nepodařilo dosáhnout dohody. Hlavním důvodem je časová tíseň do předčasných voleb a blížící se termín podání kandidátek. Pro zástupce Změny bylo obtížné nabídnout kandidáty ve všech krajích v dostatečném předstihu. Strana zelených jako strana, která se řídí vnitřními demokratickými mechanismy, si zase nemůže dovolit odkládat další jednání až do dne registrace kandidátních listin. Hnutí Změna odmítlo finální návrh dohody o spolupráci. Vzhledem k programové blízkosti se ale obě strany rozešly s přáním spolupráce v dalším období,“ komentoval výsledky jednání Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

1. místopředsedkyně strany Pavla Brady k tomu dodala: „Politické hnutí Změna i Klíčové hnutí stále vnímám jako naše nejbližší potenciální politické partnery. Je pravda, že kandidovat proti sobě ve volbách do Sněmovny by mohlo přinést tříštění hlasů. Šance Strany zelených na úspěch ve volbách ale výsledek jednání nesníží. I přesto, že jsme čekali na výsledky jednání, abychom mohli spustit volební kampaň, překročila Strana zelených v posledním volebním modelu České televize hranici 5%.“

Strana zelených na dnešním jednání Republikové rady naopak uzavřela dohodu o spolupráci se Stranou rovných příležitostí. Sdílí s ní úsilí o lepší postavení sociálně slabých a znevýhodněných vrstev obyvatel České republiky, nebo prosazování rovných příležitostí v oblastech zaměstnanosti, bydlení nebo vzdělání.

„Jsme rádi, že mezi našimi romskými spolukandidáty můžeme uvítat takové osobnosti, jako je například David Tišer, český Rom, aktivista, pedagog, herec a režisér, který se mimo jiné podílí také na přípravách mezinárodního romského festivalu Khamoro,“ uvedla Svatava Štěrbová, starostka Kladrub a dnes schválená jednička na kandidátce Strany zelených v Plzeňském kraji, kde David Tišer kandiduje na třetím místě.

Jedničkou na kandidátce v Libereckém kraji bude PhDr. Miroslav Hudec, dětský psycholog, zkušený politik, zastupitel a kandidát do senátu za Stranu zelených. Jedním z výsledků jednání Republikové rady strany zelených bylo také schválení základních tezí a rámcové podoby programu, který bude dopracován předsednictvem Strany zelených a představen veřejnosti v následujících dnech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice