Lobík (TOP 09): Desetimiliónovou ztrátu z provozu areálu klášterů je třeba snížit

02.12.2017 16:05

Když v roce 2010 získalo město Český Krumlov třísetmiliónovou dotaci na záchranu krumlovských klášterů, bylo to pro vzácnou památku doslova za pět minut dvanáct. Rekonstrukci se v listopadu roku 2015 podařilo dokončit a areál se s velkou pompou otevřel veřejnosti. Už tehdy náš radní Martin Lobík varoval, že provoz areálu se pro město může rázem stát černou dírou.

Lobík (TOP 09): Desetimiliónovou ztrátu z provozu areálu klášterů je třeba snížit
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

„Od začátku jsme v TOP 09 zastánci udržení této největší dotace v historii města. Jinak bychom měli dále chátrající unikátní objekty klášterů. K jejich revitalizaci prostřednictvím dotace nebyla žádná smysluplná alternativa,“ obhajuje smysl celého projektu Martin Lobík.

Přesto provozní ztrátu ve výši 8 – 10 miliónů korun čekal málokdo. „Již na začátku celého projektu se vědělo, že kláštery budou ztrátové, ale ne tolik. Vedení města by mělo podniknout kroky ke snížení ztráty,“ uvedl na bouřlivém jednání krumlovského zastupitelstva náš zastupitel Tomáš Zunt.

Správou areálu bylo pověřeno městské divadlo. Jeho vedení však na kritiku příliš neslyší a zastupitele žádalo o navýšení příspěvku.

„Přijde mi vrcholně nekorektní, aby na jednu stranu chtěl provozovatel klášterů po městu doplatit ztrátu, a na druhou stranu si v personálních i jiných záležitostech dělal, co chtěl. Pokládám tedy za nezbytné, aby vedení divadla jako partner našlo společně s městem vhodný konsensus,“ je přesvědčen Martin Lobík a dodává: „V provozu klášterů vidím ve výši tržeb prostor ke zlepšení situace. Ekonomická stránka v managementu klášterů není dostatečně zohledňována. Z podkladů navíc vychází, že to lepší v budoucnu nebude.“

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.