Lošťák (SaS): Vydírání Martina Schulze směřuje k lecčemu. Jen k poslušnosti ne

03.02.2017 9:17

Když Martin Schulz vyhrožuje, že neposlušným zemím, těm, co se vzpírají německé zahraniční politice, sebere eurodotace, zřejmě neví, co říká. Nebo to ví naopak velice dobře.

Lošťák (SaS): Vydírání Martina Schulze směřuje k lecčemu. Jen k poslušnosti ne
Foto: archiv V. Lošťák
Popisek: Brněnský politik a zastupitel městské části v Bystrci Viktor Lošťák

Dotace zemím EU jsou svorníkem, který drží Evropu pohromadě. Jsou poplatkem, který platí bohatší země chudším, aby se k nim lidé z nich nestahovali za prací. Snižují rozdíly v životní úrovni mezi zeměmi Unie a tím umožňují volný pohyb osob, zboží a pracovních sil, což dělá Unii unií.

Je to proces analogický dotacím, které jdou z metropole na venkov. Metropole nestojí o nadměrný příliv chudých venkovanů, vedlo by to ke vzniku slumů. Když ale bude rozdíl v životní úrovni příliš velký, nelze tomu zabránit - chudí opustí vesnici a do města přijdou. Řešíte se to tak, že město vezme peníze a pošle je na venkov, kde se za ně zařídí to či ono, jen aby se snížila motivace tamních lidí k přesídlení. V Unii je to stejné, jen v jiném měřítku.

Kdyby Schulz opravdu vynucoval poslušnost vůči zahraniční politice Německa odejmutím dotací, prakticky obratem Unii zlikviduje. V postižených zemích vyvolá politický tlak na zastavení plateb do Unie, a pokud by došlo k propadu životní úrovně, pak i silné přesuny pracovníků do bohatších zemí. Ty by se tomu přirozeně bránily, vytvořily by pro příchozí (další) bariéry. Postižené země by pak stály před otázkou, zda pro ně má členství v EU ještě vůbec nějaký význam. Vzhledem k tomu, že už nyní má podpora členství v Unii jen matnou většinu, snadno by se propadla pod padesátiprocentní hranici. I samotná vlna referend a politické turbulence by stačily, aby Unii rozvrátily.

Přes všechno bohatství a ekonomickou hegemonii není Německo schopno si něco v Unii vynucovat silou. Martin Schulz může získávat domácí body razantní rétorikou, ale to je asi tak všechno. Ledaže... Ledaže by už na Unii sám rezignoval a chtěl shodit historickou vinu za její destrukci na zlé chlápky z východu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …