Lusková (Realisté): Odpoví nám a hlavně české veřejnosti ministr Zaorálek?

14.05.2017 19:00

Organizace spojených národů známá pod zkratkou OSN sdružuje 193 členských zemí s vizí udržení mezinárodního míru, bezpečnosti a zachování mezinárodní spolupráce. Ekonomický a sociální výbor OSN zřizuje Komisi pro postavení žen. Zasedá každoročně v New Yorku a symbolicky je to vždy kolem Mezinárodního dne žen.

Lusková (Realisté): Odpoví nám a hlavně české veřejnosti ministr Zaorálek?
Foto: Realisté
Popisek: Realisté

Komise je určena pro řešení takových společenských jevů v členských státech jako je obchod se ženami, manželská prostituce apod. Oficiálním cílem Komise jako vrcholného orgánu dle vyjádření OSN je “podporovat ženská práva, zaznamenávat realitu životů žen z celého světa, vytváření globálních standardů v rámci rovnosti žen a mužů a posilování postavení žen.”

Orgány OSN zasedaly před několika dny, na programu bylo také hlasování o přijetí Saúdské Arábie do zmíněné Komise OSN pro postavení žen. Učinila tak Ekonomická a sociální rada OSN  a učinila tak v tajném hlasování.  Česká Republika je členem rady do konce prosince 2018 a v tomto příběhu také hlasovala. Není však české veřejnosti známo jak. Přestože je genderové téma naprostou prioritou současné vlády, zejména ministryně Marksové, žádné dotčené ministerstvo ani Úřad vlády o problému neinformoval. Saúdská Arábie byla přijata a bude plnohodnotně ovlivňovat  politiku vůči ženám  od příštího roku až do roku 2022 ve všech členských státech OSN, tedy i ve státech Evropské Unie, Českou republiku nevyjímaje. Země, jejíž kultura ze své podstaty popírá práva žen a zásadně se odlišuje od kultury zemí uprostřed Evropy. Pro představu - saúdská žena nesmí vycházet bez doprovodu, natož aby činila samostatná rozhodnutí nebo  vlastnila řidičský průkaz. Samy saúdské ženy to považují za zradu a já se k tomu připojuji. OSN popřela svůj princip. Cizí náboženství, cizí kultura má další volnou cestu do našich domovů.

Dle dostupných informačních zdrojů pro zvolení Saúdské Arábie bylo i 5 členských států Evropské Unie. Hlasování bylo tajné, nelze tedy přímo dohledat, jestli se delegát České republiky k hlasování také připojil. V posledních dnech se objevila informace, že jednou ze zemí EU, která dala hlas Saúdské Arábii, je i Belgie. Tento fakt pod tlakem veřejnosti přiznal i belgický premiér.

Problém má dvojí rovinu. Jedna z nich je hlasování o věci samotné, absurdum přijetí Saúdské Arábie, možná v nerealistické představě, že se přístup země a smýšlení tamní společnosti členstvím změní. Druhá rovina je proces hlasování. Každý z nás je občanem demokratické země, naše zájmy tedy zastupují námi zvolení lidé. Tito lidé vybírají další naše zástupce  do dalších vrcholných orgánů jak v zemi, tak v mezinárodních organizací. Všichni tak činíme v dobré víře, že naše národní zájmy budou chráněny.  Realistky proto v minulém týdnu odeslaly dopis ministru zahraničních věcí se žádostí  o vyjádření k hlasování. Věříme, že Česká republika, resp. delegát, který nás zastupoval, pro přijetí Saúdské Arábie nehlasoval.  Věříme také, že pan ministr Zaorálek najde cestu, jak nás, občany, informovat o pozici České republiky. Protože by mu v první řadě mělo záležet na tom, co si myslí občané jeho vlasti. A měl by si uvědomit, že mlčení vyvolává velké pochybnosti. V Belgii se k celé záležitosti musel vyjádřit premiér i ministr zahraničí.

Ing. Daniela Lusková, MPA zakladatelka Realistů a ředitelka Domova U Biřičky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů