MO: Otvírají se další možnosti spolupráce mezi ozbrojenými silami ČR a Vietnamu

22.08.2014 21:50

Armádní generál Petr Pavel navštívil na oficiální pozvání náčelníka Generálního štábu Ozbrojených sil Vietnamu ve dnech 14. až 17. srpna Vietnamskou socialistickou republiku.

MO: Otvírají se další možnosti spolupráce mezi ozbrojenými silami ČR a Vietnamu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Návštěva, jejímž cílem bylo seznámit českou delegaci s historií, strukturou, hlavními úkoly a výcvikem Ozbrojených sil Vietnamu, byla zahájena v Hanoji pietním aktem u památníku Vietnamských hrdinů. Následovalo oficiální přijetí náčelníkem Generálního štábu Ozbrojených sil Vietnamu generálem Do Ba Ty, který je zároveň náměstkem ministra národní obrany Vietnamu. Ten během jednání s generálem Pavlem uvedl, že má zájem o rozvoj další spolupráce s českou armádou v oblasti vzdělávání a modernizace techniky vietnamských ozbrojených sil. „Další možnost rozvoje naší spolupráce vidím ve vysílání specialistů na kurzy a k dlouhodobému studiu na Univerzitě obrany v Brně. Dále pak ve spolupráci a sdílení zkušeností při modernizaci naší techniky a materiálu, zejména pak radarové, pozemní a dělostřelecké,“ uvedl generál Do Ba Ty.

„Ozbrojené síly Vietnamu v rámci schváleného programu rozvoje hledají náhrady ruské techniky za tu západní a v tomto ohledu bychom rádi využili zkušenosti Armády České republiky s její postupnou modernizací,“ rozvedl myšlenku generál Do Ba Ty a dodal: „Chtěl bych, aby se vietnamské ozbrojené síly více přiklonily k větší diverzifikaci a také soběstačnosti svého technického vybavení.“

V rozhovoru se generálové nevyhnuli debatě o současné bezpečnostní situaci ve světě. Oba se shodli, že je nutné hledat mírové řešení krizí, která budou dlouhodobě akceptovatelná pro všechny zainteresované strany, při respektování norem mezinárodního společenství.

Další oficiální přijetí se dostalo české delegaci u ministra národní obrany Vietnamu generála Phung Quang Thanh. Podobně jako generál Do Ba Ty viděl možnost spolupráce především ve sdílení zkušeností a vzdělávání. „Oceňuji Českou republiku jako dobrého partnera pro dlouhodobou spolupráci, kterou vidím především ve specializovaných kurzech,“ uvedl ministr národní obrany.

I zde byla krátce řešena současná bezpečnostní situace. Oba generálové se přitom shodli, že bezpečnostní situace v jedné zemi má vždy vliv i na ostatní státy a způsob řešení problémů vytváří precedent pro jiné krize. „Snaha o větší začlenění do mezinárodních struktur a mít dobré partnery ve světě jako je například Česká republika je jednou z hlavních priorit Vietnamské socialistické republiky,“ uvedl ministr národní obrany.

V následujících dnech pak generál Pavel s delegací navštívil Vojenskou technickou akademii a velitelství letectva. S velitelem akademie generálmajorem Hguyen Cong Dinh jednali o možnostech rozšíření spolupráce s brněnskou Univerzitou obrany v oblasti vzdělávání specialistů. Dosavadní spolupráci přitom vietnamský generál hodnotil jako velmi přínosnou.

Vojenská technická akademie, na které studuje přes 9 tisíc vojenských i civilních studentů v mnoha studijních oborech, je jednou ze 16 klíčových univerzit Vietnamské socialistické republiky. Česká delegace zde navštívila laboratoře simulačních technologií, které dodala česká firma VR Group, s praktickými ukázkami laserové střelnice z pěchotních zbraní. „Snažíme se zavést simulační technologie do výcviku z důvodů úspor a zefektivnění,“ komentoval velitel akademie.

Ve stejném duchu pak pokračovala i návštěva vietnamského velitelství letectva, které projevilo zájem o rozvoj leteckého výcviku, a návštěva u 308. mechanizované divize, kde proběhla prohlídka areálu, zázemí vojáků a technického parku a dynamická ukázka na téma hotovostní výjezd techniky.

Poslední zastávka české delegace se uskutečnila u 63. protiletadlové divize. Její velitel plukovník Le Hong Son zmínil modernizaci radiolokační techniky českými firmami a v praktické ukázce demonstroval zjištění vzdušného cíle a odpálení řízené střely.

Generál Pavel zmínil v rozhovoru s velitelem divize schopnosti české armády v oblasti protivzdušné obrany. „Protivzdušná obrana je důležitá složka Armády České republiky a průběžně postupujeme v její modernizaci. Vedle techniky je však důležitý také dobře vycvičený voják, který ji obsluhuje.“ Ke své první oficiální návštěvě Vietnamské socialistické republiky pak generál Pavel dodal: „Možnost a zájem o spolupráci vietnamských ozbrojených sil v oblasti vzdělání a sdílení zkušeností i v oblasti modernizace techniky velice vítám. Další rozvoj spolupráce ve vzdělávání, v oblasti radarové a simulační technologie, ale také při modernizaci výzbroje a vybavení má velký potenciál nejen pro AČR, ale zejména pro český obranný průmysl.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

21:03 Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice.