MSD: Apelujeme na zákonodárce, podpořte novelu zákona o registrovaném partnerství

21.10.2014 12:50

Otevřený dopis MSD k zákonu o registrovaném partnerství

MSD: Apelujeme na zákonodárce, podpořte novelu zákona o registrovaném partnerství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stánek Mladých sociálních demokratů

Vážené poslankyně, vážení poslanci,

na své nadcházející schůzi bude Poslanecká sněmovna rozhodovat o novele zákona o registrovaném partnerství. Základním smyslem tohoto návrhu je umožnit registrovanému partnerovi (partnerce) osvojení dítěte svého partnera (partnerky).

Právo homosexuálních párů vychovávat dítě je zakotveno v mnoha zákonech napříč Evropou (např. ve Francii, Velké Británii, Slovinsku anebo Španělsku). Novela zaručí stejnopohlavním rodičům stejná práva vůči svým dětem, jako mají rodiče heterosexuální, tj. právo na informace o dítěti ve škole či v nemocnici a právo pečovat o dítě po případném úmrtí partnera/partnerky.

Jsme přesvědčeni, že tento návrh si zaslouží podporu a rádi bychom Vás požádali o vyslovení souhlasu s tímto předkladem. Níže zasíláme usnesení ze XIV. Sjezdu MSD, který se konal ve dnech 5. - 7. 9. 2014 v klíči 1:1.

Mladí sociální demokraté se tímto připojují k sociálně demokratickým poslancům Janu Hamáčkovi, bývalému předsedovi MSD, a Pavlu Plocovi, kteří otevřeně podpořili změnu zákona o registrovaném partnerství.

Tento návrh umožňuje stejnopohlavním párům v registrovaném partnerství osvojení dítěte svého partnera nebo své partnerky.

V České republice neustále roste počet párů stejného pohlaví, které již děti vychovávají. Dříve tyto páry vychovávaly především děti z jejich předcházejících heterosexuálních vztahů. V posledních letech se stále častěji a plánovaně rodí děti přímo těmto párům, zejména lesbickým párům, kde otec není znám (umělé oplodnění anonymním dárcem např. v cizině) nebo nechce být v rodném listě uveden.

Mladí sociální demokraté apelují na zákonodárce zvolené za ČSSD, aby tuto legislativní změnu aktivně podpořili. 179/0/0

Mgr. Lucie Válová, předsedkyně Mladých sociálních demokratů, z.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MSD

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce