Mach (Svobodní): Estébácké praktiky ombudsmanky Šabatové

28.03.2015 8:25

Podle P. Macha paní Šabatová hrubě překračuje svoje pravomoce.

Mach (Svobodní): Estébácké praktiky ombudsmanky Šabatové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Petr Mach

„Má především chránit občany před zlovůlí úřadů. Nikde v zákoně jsem nenašel, že by měla hledat provokatéry a ničit život slušným lidem, kteří poctivě podnikají a sami živí své rodiny. Vytvářet agenty provokatéry – to je estébácká praktika. Paní Šabatová by se měla stydět, a ne se nazývat ochráncem práv. Jen zasévá do společnosti strach,“ řekl na dnešní tiskové konferenci europoslanec a předseda Svobodných.

Realitní kancelář, působící v severních Čechách, byla terčem hrané provokace ze strany ombudsmanky A. Šabatové – ta najala Romku, aby testovala ochotu RK  pronajmout jí byt. Nastrčená Romka realitku zažalovala – chce nahradit „újmu“. (více o celé kauze v závěru této zprávy)

Nový zásadní důkaz

Majitelka dotčené realitní kanceláře p. Nosková na dnešní společné TK novinářům popsala, jak celá akce proběhla a že se až tři měsíce po telefonátu nastrčené „zájemkyně o byt“ dozvěděla o tom, že šlo o provokaci.

Novinářům zároveň p. Nosková předložila originál smlouvy o rezervaci bytu, kterou uzavřela s jinou Romkou p. Horváthovou (tehdy bytem v Lovosicích) dne 3. 4. 2013 – tedy shodou okolností přímo ve stejný den, kdy se uskutečnil zmíněný „testovací“ telefon.

Zároveň zdůraznila, že jako realitní kancelář musí respektovat přání klienta, který výslovně nechtěl ve svém bytě ubytovat Romy. „Je to realita, že většina lidí nechce Romům pronajímat byty, protože už mají špatné zkušenosti – zničené byty, ukradené a rozprodané vybavení bytů ad.,“ řekla médiím Eliška Nosková.

P. Mach: P. Šabatová vytváří nové křivdy a nesnášenlivost

„Antidiskriminační zákon je sám o sobě špatný a zvrácený – funguje na presumpci viny. Jak je tohle možné v právním státě? Zásadně odmítám, aby si úřad ombudsmana hrál na agenta-provokatéra – tato činnost mu v žádném případě nepřísluší. Paní Šabatová takovouto pozitivní diskriminací akorát vytváří nové křivdy a novou nesnášenlivost“, zdůraznil Petr Mach.

Petr Mach upozornil, že došlo k útoku na základní lidské právo – právo na majetek. „Prý už nemáme právo si vybrat, koho ubytujeme ve svém bytě. Paní Šabatová nám rozhodně nemá co diktovat! Chci, aby se tato kauza stala příkladem, že se už nenecháme vydírat!“ prohlásil Mach.

P. Mach dále považuje za krajně podezřelé, že rádoby ublížená Romka chtěla hned od začátku po makléřce 100 tisíc korun, přičemž až po třech měsících se podnikatelka z žaloby dozvěděla, že šlo o vykonstruovanou provokaci. Europoslanec se obává, že takto poškozených podnikatelů bylo víc: „Je to zajímavý byznys, kterému se rozhodně chci podívat blíž na kloub. Kolik podnikatelů už takové výpalné zaplatilo?“

Sama p. Nosková dnes připustila, že nejprve opravdu uvažovala o tom, že tu částku zaplatí, aby neměla další problémy.

Finanční pomoc

Realitní makléřce Elišce Noskové nyní hrozí, že bude odsouzena k platbě 100 tisíc korun plus soudní výlohy. Petr Mach proto založil transparentní účet č. 2000766566/2010 u Fio banky, kam jako první hned také přispěl částkou 13 tisíc korun (stejnou částkou loni podpořil p. Michalákovou, která se snaží o vrácení svých děti zadržovaných v Norsku) a prosí každého, kdo může přispět libovolně malou částkou, ať se přidá.

„Přeji si, aby se do tohoto státu navrátily zase ty dobré základní liberální principy, za které my Svobodní bojujeme. Aby se dalo podnikat beze strachu, aby se v naší zemi ctily právo na majetek a presumpce neviny,“ uzavírá Petr Mach.

O celé kauze

„Testovací“ telefonáty proběhly v dubnu 2013. Pak majitelce RK přišla výzva od najaté telefonující Romky k úhradě 100 tisíc Kč za údajnou „újmu“, kterou měla utrpět tím, že jí odmítli pronajmout byt (který ani pronajmout nechtěla – šlo jen o „test“). Až tři měsíce poté se p. Nosková dozvěděla, že vůbec šlo o provokaci, a nikoliv reálnou situaci. Více viz např. zde

Ombudsmanka celou kauzu poprvé zveřejnila až ve Zprávě o činnosti za 4. čtvrtletí 2014 pro Poslaneckou sněmovnu - viz str. 10 bod B.3.2 Nezprostředkování nájemního bydlení Romům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mach

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…