Mach (Svobodní): Kdybychom byli bývali nevstoupili do EU

05.05.2014 6:27

Lidé před deseti lety odhlasovali vstup do EU. Jak by to vypadalo, kdybychom tehdy do EU nevstoupili?

Mach (Svobodní): Kdybychom byli bývali nevstoupili do EU
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Kdybychom v roce 2004 nevstoupli do EU, vypadala by naše země jinak. Na první pohled jinak. Na polích bychom nepěstovali řepku a solární panely. Nevztahovaly by se totiž na nás směrnice EU o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů. Nemuseli bychom tedy mít ani systém zvýhodňování solárních panelů a řepky, který nás stojí asi 50 miliard korun ročně.

Na fakturách bychom ani neměli daň z elektřiny, plynu a uhlí. DPH na plenky by se nemusela přesouvat do vyšší sazby.

Vlastně i dolní sazba DPH by bývala mohla zůstat na pěti procentech. Náš rozpočet by totiž nepotřeboval desítky miliard korun navíc – na příspěvek do Bruselu, na spolufinancování evropských dotací a na živení obrovské byrokracie a moha nových úředníků, kteří se zabývají rozdělováním evropských fondů.

Pomazánkové máslo by se jmenovalo pomazánkové máslo a marmeláda by se dál jmenovala marmeláda. Banány by stály polovinu dnešní ceny, protože bychom nevybírali při dovozu banánů clo a neomezovali jejich dovoz kvótami. Staré žárovky, které stávaly 4 koruny, by se směly dál prodávat.

Zemědělci by mohli sami rozhodovat o tom, kolik budou mít krav, vinaři by směli rozšiřovat vinice. Nemuseli bychom zavírat cukrovary.

Náš trh by nebyl ničen dotacemi. Farma Bolka Polívky a tisíce dalších podniků by se musely živit z tržeb od zákazníků, ne z dotací.

V součtu nám evropské regulace škodí

Vysoké daně, dotace, kvóty a zákazy naší ekonomice škodí. Volný obchod ekonomice prospívá.

Podle realistických kritiků tyto uvedené nevýhody existují, ale jsou vyváženy volným obchodem s Německem a dalšími státy.

Copak jsme ale neměli volný obchod s Německem už předtím? V podstatě měli.

Kdyby výhod bylo více než nevýhod, naše ekonomika by rychle rostla. Jenže negativa začala převažovat. A naše ekonomika neroste. Už šest let ekonomicky přešlapujeme na místě a stagnují i mzdy. Podobně přestaly růst další evropské ekonomiky.

Evropská unie přijala v roce 2000 ambiciózní plán – stát se „do roku 2010 nejdynamičtější a nejkonkurenceschopnější ekonomikou světa.“ Nepovedlo se a nemohlo se povést. Centrální plány, daně, dotace a zákazy ekonomickou prosperitu nezajistí. Nezajistily ji v komunistickém Československu, ani v Severní Koreji a nezajistí ji ani v Evropské unii.

Naše druhá pětiletka v EU skončila nesplněním plánu. Pojďme raději přijmout jiný plán: Plán zastavit příval směrnic a nařízení. Plán sjednat výjimku ze zavedení eura. Plán zbavit EU euronesmyslů. Plán, podle kterého bude Česká republika prosperující ekonomika s nízkými daněmi zapojená do dobrovolné spolupráce, do volného obchodu a svobodného cestování. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mach

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hlas: Babiš je Slovák. Takže pokud by pro něj bylo spojení s Ruskem výhodné, navleče rudou košili

18:14 Hlas: Babiš je Slovák. Takže pokud by pro něj bylo spojení s Ruskem výhodné, navleče rudou košili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k Andreji Babišovi a EU.