Mach (Svobodní): Měnový kurz má respektovat přirozenou nabídku a poptávku

11.11.2013 6:42

Každý, kdo si bude chtít koupit euro nebo dolar, to bude mít kvůli ČNB dražší.

Mach (Svobodní): Měnový kurz má respektovat přirozenou nabídku a poptávku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Rozhodnutí ČNB intervenovat na devizovém trhu s cílem uměle oslabit korunu lze považovat za formu centrálního plánování. Stát nemá určovat, jaký kurz koruny je správný. Kurz měny každý den odpovídá tomu, jaký je zájem o korunu ze strany investorů, turistů, obchodníků. Umělé oslabení koruny povede k tomu, že stát zvýhodní jedny na úkor druhých.

ČNB oznámila, že začne nakupovat eura do devizových rezerv a tisknout koruny s cílem držet kurz na úrovni 27 korun za euro.

Každý, kdo si bude chtít koupit euro nebo dolar, to bude mít kvůli ČNB dražší. Každý, kdo bude chtít prodat dolar nebo euro, dostane víc peněz.

Za každé nakoupené euro centrální banka natiskne a vydá 27 korun. Zaplatíme to všichni vyšší inflací. Růst peněžní zásoby povede k růstu cen, na který doplatí všichni. To, že růst množství natisknutých peněz vede k růstu cen je neošiditelný zákon ekonomie. I když inflace bude třeba jen 2 % ročně, stačí odložit stovku do prasátka nebo na běžný účet na 14 let, abyste si pak za ni koupili pouhé tři čtvrtiny toho, co dnes.

Nesouhlasím s umělým děláním inflace. Kurz má respektovat přirozenou nabídku a poptávku, tohle je umělý a škodlivý zásah do záležitostí lidí.

Petr Mach
předseda Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mach

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…