Mackovík (KSČM): Starostům v Libereckém kraji se nedaří

10.07.2017 10:50

Starostům se vládnutí v Libereckém kraji moc nedaří. Nic na této skutečnosti nemůže změnit ani jejich urputná mediální masáž, kterou se snaží zakrýt vlastní neschopnost. Zdravotnictví upadá a oni přešlapují na místě.

Mackovík (KSČM): Starostům v Libereckém kraji se nedaří
Foto: red
Popisek: Stanislav Mackovík

Žádné jiné předchozí politické vedení Libereckého kraje nedopustilo takovou ztrátu akutních lůžek chirurgie a interny v nemocnicích a celkový pokles dostupnosti zdravotní péče. Pátým rokem stojí v čele kraje hejtman M. Půta (STAN), jenž nese svůj podíl odpovědnosti na tomto stavu. Investice kraje z veřejných peněz do mediálního světa sice přináší úspěch v podobě oblíbenosti hejtmana u některých voličů, nicméně poctivou práci lékařů a sester ani sebelepší článek v novinách nenahradí. Ukazuje se také, že dosazování kamarádů a kývalů pana hejtmana do manažerských funkcí není cestou, která by mohla stabilizovat fungování nemocnic. Každý vedoucí pracovník, který se vzepřel nebo vzepře zájmům Starostů, tak je ale zostuzen a z funkce odvolán. Rádoby poctivá výběrová řízení, kontroly a audity prováděné protěžovanou firmou, to jsou řídící nástroje současného vedení kraje.

Příčinou snížení dostupnosti zdravotní péče je především neodbornost, která plyne z faktu, že za poslední čtyři roky a osm měsíců ve funkci člena Rady LK, pověřeného právě řízením zdravotnictví, stojí už čtvrtý člověk (Kocumová, Pieter,Tulpa, Sobotka). Zvláštní postavou v celé té plejádě ,,odborníků" je P.Tulpa, dnes náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže,tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. V minulém volebním období člen Rady Libereckého kraje - nejprve pro sociální resort a pak pro resort zdravotnictví. Tento odborník - turista, řídí na kraji už třetí resort. Stejně ze široka se P. Tulpa rozmáchl v politice. Jak sám uvádí na profilu kraje, tak v letech 1982 až 1989 byl členem KSČ. V profilu píše, že: ,,Stydím se za praktiky komunistů v 50. letech a v dobách normalizace 1969 - 1988". Asi jeho voličům stačí, když tento ,,sedmiletý" předlistopadový komunista dojde ke studu i za dobu, kdy mu nevadilo platit stranické příspěvky a podporovat politiku, kterou teď najednou pohrdá. Aby P. Tulpa v politice něco znamenal, tak je v dnešní době členem politického hnutí Domov nad Nisou, politického hnutí Starostové pro Liberecký kraj a zároveň sympatizant hnutí Starostové a nezávislí. Na jednoho člověka to určitě není málo.

Faktem zůstává, že od podzimu 2012 do krajských voleb v říjnu 2016 nebyl v čele rezortu zdravotnictví žádný zdravotník. S příchodem Dr. Sobotky (ODS) v roce 2016 se našla jen formální záplata problému a zároveň náplast k uspokojení ODS. Proto jsou důsledky takového chování ve zdravotnictví nesmírně zhoubné. Aby toho nebylo málo, tak kriminalisté z Národní Centrály proti organizovanému zločinu téměř po třech letech ukončili práce na případu údajné korupční kauzy hejtmana, který stane s největší pravděpodobností ještě letos před soudem. Je evidentní, že prohlášení o manažerských schopnostech Starostů nebudou také nijak zdrcující. Neschopnost zvládnout problematiku ve zdravotnictví vyjadřují následující fakta.

Od listopadu 2013 byla omezena přítomnost lékaře na základně záchranné služby v Doksech a to jen na letní měsíce. Důvodem mělo být šetření peněz za práci lékaře a řidiče. Byla to ukázka toho, kde v žebříčku Starostů je umístěn pacient a kde je populistické vyjádření o jejich šetřivosti. Když se však přiblížil termín krajských voleb, tak na základě rozhodnutí Rady LK, ze dne 20.10. 2015 - došlo k návratu vozidla s lékařem v setkávacím systému do Doks.

V září 2015 bylo zrušeno 35 akutních lůžek interny ve Frýdlantu v Čechách, čímž se jasně prokázalo, že selhala tolik slibovaná ,,lepší" komunikace kraje a zdravotnických zařízení. Hejtman sám uvedl, že se o ukončení provozu akutních interních lůžek v nemocnici Frýdlant dozvěděl z médií.

Následně od ledna 2016 došlo k uzavření akutních lůžkové interny v Semilech, což představuje ztrátu 31 lůžek pro pacienty. Tato nemilá situace ještě více dokresluje neschopnost vedení kraje. Semilská nemocnice patří městu, kde je totiž starostkou L. Mlejnková, která je i krajskou zastupitelkou a dokonce i předsedkyní Dozorčí rady Krajské nemocnice Liberec. Od druhé poloviny března 2017 se uzavřelo i lůžkové oddělení na chirurgii v Semilech, čím došlo ke ztrátě 20 akutních lůžek. Ukázalo se, že ani kumulace funkcí a vazeb L. Mlejnkové nedokázala zabránit úpadku Nemocnice v Semilech.

Liberecký kraj je zřizovatelem Zdravotnické záchranné služby. Po nástupu M. Půty do funkce hejtmana mělo být i na záchrance lépe. Opak se stal pravdou. V říjnu 2016 došlo ke zrušení přítomnosti lékaře na výjezdové základně záchranky v Jablonném v Podještědí. Tento neutěšený stav trvá do současné doby. Tím se opět snížila dostupnost přednemocniční neodkladné péče. Většina starostů měst a obcí inklinuje ke hnutí STAN, tak raději mlčí. Pokud by takto na kraji vládl někdo jiný, jistě by se řada starostů ozvala právě kvůli snížení dostupnosti záchranky. Zde platí heslo: ,,Kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti".

Od 13. února 2017 došlo k měsíčnímu omezení provozu (plánovaných operací) na chirurgii v Nemocnici s poliklinikou v České Lípě. Od druhé poloviny března 2017 došlo k uzavření dvaceti akutních lůžek na chirurgii v Semilech.

V červnu 2017 byla podána výpověď 4 kardiologů z Krajské nemocnice Liberec, čímž je ohrožen chod oddělení. Zároveň byla oznámena rezignace dvou vysokých manažerů, tedy Ing. Marka a Dr. Nečesaného, kteří řídí dvě největší krajské nemocnice.

Nemocnice s poliklinikou v České Lípě (NsP) se rokem 2016 dostala do situace, že bude muset zdravotním pojišťovnám vrátit částku okolo 25 milionů korun. Je to dáno tím, že nemá odpovídající personál a není schopna provádět nasmlouvané výkony. Po celou dobu minulého volebního období bylo pro tuto nemocnici i problémem hradit včas faktury za služby jiným firmám. Na úrocích z opožděných plateb v roce 2015 NsP uhradila firmě Prádelna Fišer částku 446.000,- Kč. Liberecký kraj je stoprocentním vlastníkem NsP Česká Lípa a nedokázal ani zabránit situaci, že se doslova muselo vyhodit z okna oněch 446 tisíc korun. Tak si vedení kraje představuje své fungování jako řádného hospodáře.

Zdravotnictví v našem kraji v rukou Starostů opravdu nevzkvétá. Prohlubuje se především nedostatek lékařů, nedostatek sester, laborantů. Zároveň je evidentní, že jejich platy jsou malé. Schází sestry s plnou kvalifikací. Jejich práci mnohdy nahrazují tzv. zdravotničtí asistenti. Dostupnost pohotovosti (včetně zubní) není zrovna tím, co by mohlo vyvolávat nadšení. Samostatnou kapitolou je dodržování tzv. personálních, věcných a technických podmínek a dodržování zákoníku práce s ohledem na přesčasovou práci. Pojišťovny a ministerstvo tento stav zatím přehlížejí. Tohle může vydržet jen do prvního většího průšvihu. Za těchto podmínek pacienti déle čekají v pořadníku na plánovaný výkon. Kdo tento kolotoč problémů neřeší? To je evidentní. Je to totiž nad možnosti a schopnosti Starostů.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.