Maláčová (ČSSD): Pan Jurečka to nebude mít lehké

06.12.2021 14:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k předání MPSV nástupci z nové vlády Marianu Jurečkovi

Maláčová (ČSSD): Pan Jurečka to nebude mít lehké
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Snad již brzy budu předávat MPSV svému nástupci. Jeho úkolem bude pomáhat lidem a usilovat o spravedlivou společnost. Pan Jurečka to nebude mít lehké, protože poslední dobou se stalo zvykem nazývat pomoc lidem rozhazováním… Když se zvyšují důchody, aby měli důchodci na nájem, je to rozhazování. Když se zvyšuje minimální mzda, aby práce zajišťovala lidem důstojnost, je to rozhazování. Zato když se velkým, nadnárodním firmám snižují daně, říká se tomu podpora podnikání.

Ale upřímně, kde se u nás rozhazovalo? V důchodech? V rodičovské? V příspěvku na péči? Ne! Česko má jedny z nejnižších výdajů na sociální politiku! Zaostáváme o dvě procenta HDP dokonce za Slovenskem. To je nějakých 100 miliard korun… I přes to máme nejnižší nezaměstnanost. A věděli jste, že i přes pandemii jsme snížili míru ohrožení chudobou? Protože jsem každý zákon, každou změnu důkladně promýšlela! Ať už se jednalo o zaměstnance, seniory, rodiny s dětmi, zdravotně postižené, živnostníky, sociální služby, záchranu firem, ohrožené děti nebo digitalizaci rezortu.

Před čtyřmi lety byl průměrný důchod 11 000 korun, dnes je to 16 300 korun. Já mám ty důchody pořád na talíři, ale zvedněte ruku, komu to připadá jako nehorázně vysoká penze. Žádná ruka nahoře? Pochopitelně, 16 300 korun v průměru stále není žádná hitparáda. Naštěstí jsme za ČSSD prosadili pětistovku za vychované dítě. To pomůže ženám a já se na leden 2023 velmi těším! Stát má totiž výchovu dětí ocenit, a ne trestat bezdětné! A nová vláda přebírá celý náš návrh spravedlivé důchodové reformy. Pětikoalice se před volbami jenom vymlouvala a teď ho chtějí kompletně schválit.

Anketa

Obstál Adam Vojtěch coby ministr zdravotnictví?

31%
64%
hlasovalo: 47558 lidí

Díky tomu, že jsme zdvojnásobili minimální mzdu – přesně z 8500 korun v roce 2014 na 16 200 korun od příštího roku, polepšili si – díky zaručeným mzdám - třeba řidiči, prodavačky, účetní nebo dělníci. A hlavně – milion lidí nepřišel v pandemii o práci! Pracovní místa totiž bedlivě střeží náš Antivirus a chrání lidi před výpovědí. Ale nejlépe hodnotí pracující obnovení proplácení prvních tří dnů nemocenské a elektronickou neschopenku a já jsem na to pyšná.

Nejvíce jsme ale pomohli rodinám s dětmi. Teď už se žádný starosta nemůže vymlouvat, protože od státu dostane peníze na jesle a dětské skupiny. Tak snad budou v každé obci i dědince! Maminkám samoživitelkám pomůže náhradní výživné. Nejvíce chvály jsem dostala za navýšení rodičovské, podporu částečných úvazků a pozor - díky přídavku na dítě jsme vytáhli 500 tisíc dětí v Česku z chudoby!

A abych nezapomněla, za naší vlády se ztrojnásobil objem peněz na sociální služby. Často slyším, že péče je poslání, ale já s tím rozhodně nesouhlasím! Péče je zatraceně těžká práce a chci, aby to společnost konečně uznala.

Přeji vám v předvánočním čase co nejvíc klidu a užijte si Mikuláše! Ministerstvo předávám ve výborné kondici – s nejnižší nezaměstnaností v Evropě a míra ohrožení chudobou v ČR po dlouhých letech a i přes pandemii klesla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…