Mánek (ANO): Nervozita kolem rezervací termínů v jabloneckém očkovacím centru je zažehnána

23.04.2021 6:37 | Komentář

Očkování proti nemoci Covid 19 se ukazuje být hlavním východiskem z pandemické krize a je tedy přirozené, že zájem o očkování je velký a stále roste. Být očkován znamená získat osobní klid, úlevu a zejména starší generace se k očkování velmi upíná. Otevření očkovacího centra v Jablonci nad Nisou 22. února bylo proto přijato zejména nejohroženějšími skupinami s velkým očekáváním.

Mánek (ANO): Nervozita kolem rezervací termínů v jabloneckém očkovacím centru je zažehnána
Foto: Magistrát města Jablonec nad Nisou
Popisek: David Mánek

Samozřejmě všichni víme, že vinou celoevropského problému s nedostatkem vakcín očkování nikde nepůjde tak rychle, jak bychom si přáli, a že čekání na podání vakcíny bude od každého vyžadovat i jistou dávku trpělivosti. Ale právě v takové situaci je jakákoliv nedotaženost v systému distribuce vakcín a organizaci očkování tvrdě trestána v podobě frustrace a nedůvěry lidí vůči vládě i krajské a místní samosprávě.

Na jabloneckém magistrátu jsme za uplynulé dny a týdny na lince pro pomoc s registracemi k očkování zaznamenávali stále více telefonátů od lidí, kteří i několik týdnů po své registraci marně čekali na potvrzovací SMS s PIN2. Ta je pro ně vytouženou vstupenkou k očkování a následnému návratu k normálnímu životu. Všechny tyto volající spojovala nervozita, zklamání a někdy i vztek. Opustil jsem tedy svoji dobrou víru v to, že se vše odvíjí v optimálním režimu, a začal jsem se zajímat o detaily systému registrace a rozdělování vakcín v Libereckém kraji.

Ukázalo se, že ještě ve čtvrtek 8. dubna se počet zaregistrovaných čekajících na termín očkování v jabloneckém očkovacím centru pohyboval kolem 2 – 2,5 tisíce. Mnozí z nich se dokonce raději přeregistrovali do Liberce. To byl naprosto nepřijatelný stav. Apeloval jsem tedy na vedení jablonecké nemocnice, abychom se společně podívali na příčiny. Problém byl nakonec brzy vyřešen a stačilo poměrně málo: rozšířit rozsah nabízených termínů z dosavadních pouhých několika dnů dopředu na 14 dnů. Z emailu koordinátora očkování v Libereckém kraji pana Richtera vyplynulo, že přístup jabloneckého očkovacího centra v nabídce termínů byl i rozdílný oproti postupu ostatních center v kraji.

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí

Po tomto mém apelu a změně ve způsobu pouštění SMS s rezervacemi termínů došlo k razantnímu zlepšení a uklidnění lidí. Do systému denně nahlížíme, a máme tak přehled o počtech lidí bez rezervace termínu očkování. Dnes se toto číslo pohybuje okolo přijatelných 150. Mělo by se i dále snižovat, aktuálně je ale ještě ovlivněno spuštěním registrací pro zájemce početné věkové skupiny 65+.

Stejně jako u přidělování termínů očkování si jsem jistý, že i rozdělování vakcín v rámci Libereckého kraje by si zasloužilo optimalizaci. Z odpovědi na můj dotaz na kompetentní osoby krajského úřadu vyplynulo, že k němu není zpracována konkrétní metodika, ale že klíčem k rozdělování vakcín je počet obyvatel daného území. Není však jasné, jestli je tím míněno území obce jako takové nebo obce s rozšířenou působností (ORP). Obě možnosti totiž nevysvětlují konkrétní disproporce v přidělování vakcín při porovnání např. České Lípy a Jablonce, Semil a Jilemnice, a dalších. Rovnoměrnost zřejmě narušuje i nezmapované chování lidí z měst jako jsou Turnov, Frýdlant, Nový Bor aj., u kterých nevíme, kde byli dosud očkováni a jestli se i s tímto jevem počítá při rozdělování vakcín v kraji.

Narážím tak i na to, že například starosta Turnova veřejně v médiích vyzývá zájemce o očkování z Turnovska, aby se přeregistrovali do Liberce, což považuji za velice nešťastné. Pokud budujeme očkovací centra po celém kraji, měli by mít obyvatelé Libereckého kraje možnost se nechat očkovat v místě svého bydliště, případně v nejbližší ORP, kde se očkuje. Pan starosta by se tedy měl rovněž obrátit na Liberecký kraj, který má koordinaci očkování a distribuci vakcín v našem kraji na starosti.

Jsem přesvědčen, že nás všechny spojuje stejný zájem, nesmíme se ale nechat uspokojit pocitem, že proces očkování jen „nějak funguje“, a to jak na úrovni státu, tak krajů a obcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL