Maříková (SPD): Mělo prý dojít k rozkradení značného množství peněz určeného pro Ukrajince

10.03.2023 14:32

Projev na 53. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2023.

Maříková (SPD): Mělo prý dojít k rozkradení značného množství peněz určeného pro Ukrajince
Foto: Archiv Karly Maříkové
Popisek: Poslankyně SPD Karla Maříková

Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych chtěla navrhnout také nový bod s názvem - rozkrádačka dávek. A budu ho chtít zařadit po pevně zařazených bodech. 

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26329 lidí

V tisku se totiž objevila informace, že se na Ministerstvo práce a sociálních věcí valí obrovský skandál. Konkrétně Mladá fronta DNES uvádí, že mělo dojít k rozkradení značného množství peněz určeného na děti, humanitární dávky nebo dávky pro Ukrajince.

Rezort spustil totiž elektronický systém, který měl žádosti vyřídit bez zásahu lidí, jenže neodhalil podvody a vyplatil podle pracovníků úřadu práce miliony neoprávněně. A když úředníci vyzvali ředitele, aby systém kvůli chybám vypnul, odbyl je, že aplikace šetří desítky milionů a zneužité miliony jsou jen zlomek.

O problému úředníci věděli už loni v květnu. Systém ministerstvo vypnulo ale až nyní. A o jaký problém vlastně šlo?

Aplikace, které při posuzování nároku lidí na dávky, se nedokázaly propojit s jinými databázemi, kde by zjistily, jestli lidé nárok na peníze vůbec mají. Už téměř před rokem přitom úřady práce upozorňovaly, že aplikace při posuzování žádostí Ukrajinců o dávky nedokážou poznat, jestli jsou tito lidé skutečně v Česku nebo žádají přes internet z Ukrajiny. A to je i případ Ukrajinky, na jejíž podivné pohyby na účtu upozornila jedna z českých bank. Ženě na účtu přistálo přes 1,3 milionu korun jako příspěvek na solidární domácnosti. Žádosti o peníze přitom podávali lidé z Ukrajiny. Peníze vyplatilo jedenáct úřadů práce po celé zemi, všechny na jeden účet, k němuž měla přístup daná Ukrajinka ze Zlína. Ta pak podle své výpovědi peníze posílala po řidičích autobusů na Ukrajinu. Se systémem přišlo Ministerstvo práce a sociálních věcí a úřady práce byly jen uživatelem. Pracovníci úřadů práce upozorňovali na možné chyby i na to, že například u příspěvků pro solidární domácnosti za ubytování Ukrajinců nemá úředník žádnou možnost zasáhnout, protože příspěvek zcela zpracovává robot.

V současné době se úniky státních finančních prostředků pohybují v řádech milionů. Nejsou dodržovány zásady finanční kontroly, z čehož vyplývá, že stát není dobrým hospodářem se svými finančními prostředky. A mě by tedy zajímalo, aby nám tady bylo zodpovězeno, jaké vlastně kontrolní mechanismy všech, opakuji, všech digitalizovaných dávek jsou a jak se dodržují. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

fakt, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusestoko , 10.03.2023 14:45:48
Proč asi stoplo Švýcarsko podporu Ukrajině .

|  9 |  0

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Přeshraniční spolupráce s Německem funguje na vysoké profesionální úrovni

7:17 Ministr Blažek: Přeshraniční spolupráce s Německem funguje na vysoké profesionální úrovni

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se v Berlíně pracovně sešel se svým protějškem, ministrem spraved…