Maříková (SPD): Zvedneme Karlovarskou krajskou nemocnici z červených čísel. Spolu s vámi

18.09.2020 7:19

V říjnových krajských volbách volič rozhodne, zda v nejzápadnějším českém regionu zůstane kvalitní lékařská péče. My v SPD jsme rozhodně pro. Navrhujeme ale nezávislý audit. Ukáže, jak nemocnice pod taktovkou ODS ve špitále hospodařila.

Maříková (SPD): Zvedneme Karlovarskou krajskou nemocnici z červených čísel. Spolu s vámi
Foto: SPD
Popisek: Karla Maříková je poslankyní Parlamentu ČR za Svobodu a přímou demokracii (SPD)

Současné vedení Karlovarského kraje se může „pochlubit“ tím, že zvládlo historicky rekordně zadlužit Karlovarskou krajskou nemocnici a že nenašlo recept, jak ze situace vybruslit ven. Zdravotnictví, které u nás gazduje ODS, rozhodně nekvete. Opakované navyšování kapitálu nemocnice kvůli růstu platů přivedlo špitál k rekordnímu dluhu. Zdravotníci si na Karlovarsku zaslouží srovnatelné platy jako v jiných regionech, ale řešit to navyšováním kapitálu nemocnice je nesystémový krok a může vést až k insolvenci nemocnice.

Chytat lékaře za bílé pláště nelze

Co do nejnižších platů v České republice drží Karlovarský kraj už mnoho let nechvalnou první příčku. Ani platy zdravotníků, ať už lékařů, nebo nelékařů, nejsou zrovna vysoké. Důsledkem toho je, že zdravotní personál do Karlovarského kraje nejen nepřichází, ale spíše ještě utíká do sousedního Německa, kde jejich práci ohodnotí mnohem lépe. Svůj vliv má na tom také úhradová vyhláška, kdy stejné výkony jsou ve fakultních nemocnicích hrazeny lépe než třeba v té naší krajské. Fakultním se tak samozřejmě hospodaří lépe, ale nelze se vymlouvat jen na vyhlášku.

Po skluzavce dolů? Ale ne!

Jak tedy zjednat nápravu? Nemocnice by měla projít pečlivým nezávislým auditem, který by ukázal, jak skutečně hospodaří. Poté můžeme zjišťovat, zda je na vině vedení nemocnice a jestli je tedy třeba ho vyměnit a dávat mu za vinu, v jakém stavu Karlovarská nemocnice je, nebo zda došlo k zadlužení nesystémovým krokem. V takovém případě se vedení kraje musí zamyslit, zda je pro něj prioritou, aby nemocnice zůstala v jeho rukách a v celé oblasti byla uchována kvalitní péče. V tom případě bude ovšem jediným řešením dotování zdravotnictví. Jen v regionu, kde občan najde špičkovou a blízkou zdravotní péči, dostupné bydlení, dobře zaplacenou práci, školství na úrovni a bezpečí, bude chtít žít. Prioritou hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) je kvalitní medicína pro všechny našince a ponechání nemocnice v rukách Karlovarského kraje.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

18:09 Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke globální krizi.