Marková (KSČM): Otazníky a vykřičníky kolem výběru testů do škol

26.02.2021 11:02

Návrat dětí do škol, který se ovšem stále vzhledem k zhoršující se epidemické situaci vzdaluje, bude zřejmě možný jen při testování. Výběr firmy, která bude testy dovážet, i výběr samotných testů ale vzbuzuje velké pochybnosti. Antigenní testy od čínského výrobce Lepu Medical preferoval od začátku vicepremiér a ministr vnitra J. Hamáček. Na ty nakonec „kupodivu“ skutečně padla volba. Testy pro školy bude dodávat Tardigrad International Consulting. Média okamžitě upozornila na znepokojující skutečnost, že firma podle zadávací dokumentace ani nesplnila podmínky soutěže. Stát však vzhledem k nouzovému stavu může vypsat zakázku neveřejně.

Marková (KSČM): Otazníky a vykřičníky kolem výběru testů do škol
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Soňa Marková

Dalším důvodem kritiky byl fakt, že vybraná firma nemá ve sbírce listin zveřejněné žádné účetní závěrky a základní kapitál činí pouze tisíc korun. Není vůbec jasné, z jakého důvodu bylo vyřazeno osm z devíti uchazečů. Ministerstvo vnitra požadovalo dodávku minimálně 914 680 kusů testovacích sad, a to nejpozději do 25. února. To Tardigrad International Consulting nezaručil. Ministerstvo tedy oznámilo, že prvních 800 000 testů dorazí 28. února. Po upozornění médií se premiér A. Babiš nechal slyšet, že kolem soutěže je „tolik nejasných a kontroverzních věcí“, že bude chtít, aby byla okamžitě zrušena. Poznamenal, že testy od čínského výrobce nabízejí Česku tři firmy. „A vyhrála to tato netransparentní firma, která nemá výkazy a je podivná a nemá žádnou minulost a i přesto soutěž vyhrála.“ Po jednání vlády vše zůstalo při starém a výběr i nákup je zřejmě v nejlepším pořádku. Nyní mlčí média i politici.

Za pozornost stojí také senzitivita vládou vybraných testů. Covid-19 je onemocnění, které u mnoha lidí končí smrtí, nemáme zatím ani jednoznačně spolehlivé léky a očkování se výrazně zadrhává. Z tohoto důvodu musí být senzitivita vyšší než 90 procent. Nelze totiž někomu tvrdit, že je negativní, když přitom může být pozitivní. Nedávná španělská studie porovnávala několik antigenních testů a senzitivita Lepu testů vyšla na pouhých 45,5 procenta. A to studii prováděli odborníci, což znamená, že i do nosů „šťourali“ oni a ne samy děti. Ministerstvo zdravotnictví také rovnou vyřadilo „plivací“ a „kloktací“ testy, kvůli možnému šíření aerosolu, a tedy i nákaze covid-19. Testy by ale v první řadě měly být udělány tak, aby nehrozilo, že děti poškodí samy sebe. Odborníci navrhují vyšetřovat najednou pomocí PCR, kdy by si děti samy odebraly sliny z jazyka a dále s ničím nemanipulovaly. Tak by bylo možné levně a rychle otestovat velké skupiny dětí. Příprava takového testování by byla náročnější. A zde je kámen úrazu. Nekompetentní a chaotická vláda, která zaspala při nákupu vakcín, v očkovací strategii i v mediální kampani k očkování a která zřejmě potřebuje nouzový stav i k tomu, aby se chovala podezřele netransparentně, by nebyla schopná takovýto úkol zvládnout.

Soňa Marková, stínová ministryně zdravotnictví za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.