Maršíček (KSČM): K imigraci

02.02.2015 13:05

Česká republika si z mnoha důvodů nemůže dovolit uzavřít své národní hranice vůči zahraniční imigraci. Stav, který existuje však vyžaduje rychlé řešení v oblasti sociálních opatření, která urychlí proces integrace imigrantů do české společnosti.

Maršíček (KSČM): K imigraci
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Stínový ministr KSČM pro resort vnitra Zdeněk Maršíček

Odpor vůči projevům kulturní nesnášenlivosti nikdy nemůže být na okraji našeho programu. Xenofobie narůstá většinou tam, kde se problémy přistěhovalectví neřeší. Multietnický charakter a přelévání obyvatelstva narůstají i v středoevropském prostoru. Proto je potřebné, se i v ČR věnovat tomuto tématu a nedovolit zneužívat ho krajní pravicí či populisty. KSČM je pro solidární a věcné řešení. Tedy regulovat mezinárodní migraci ze zemí mimo EU koncepčně a s ohledem na dodržování lidských práv. Chceme efektivní azylové řízení, vízovou politiku odpovídající evropským standardům ochrany zájmu státu. Jednou z důležitých oblastí boje proti terorismu je důsledná informovanost o pohybu některých cizích státních příslušníků na našem území, zejména z rizikových oblastí.

V této oblasti plnila spolu s ostatními bezpečnostními složkami významnou úlohu cizinecká policie. Proto považujeme její reorganizace jako neuváženou. Česká republika je součástí Evropy a přílivu imigrantů se do budoucnosti jistě nevyhne. Znamená to však, se na se na tento možný příliv řádně připravit, abychom se vyhnuli katastrofickému scénáři, který již delší dobu probíhá v západní Evropě. Mluvím o nenávisti mezi částí emigrantů a jejich potomků a většinovou populací, růstem násilí vzájemném nepochopení atd. Odpovědní činitelé sice hovoří o obezřetnosti při přijímání imigrantů, o připravenosti ČR přijmout několik stovek azylantů a o možném riziku, že s imigranty z krizových zemí do ČR mohou přijít i islámští extremisté. Ale jsme připraveni na skutečnost, že nemusí jít o stovky imigrantů ale může jít o tisíce?

Domnívám se, že připraveni na takový počet nejsme. Vláda by proto měla urychleně připravit koncepci aktivní  imigrační politiky ČR, včetně jejích nástrojů, která bude počítat s počtem přistěhovalců, možná o několik řádů vyšším. Její součástí by měla být, kromě jiného, rozsáhlá cílená  kampaň, s cílem připravit veřejnost. Součástí takové koncepce by současně měla být aktivní orientace na imigraci konkrétních skupin lidí z konkrétních zemí. Vyřešeny nejsou také ubytovací zařízení těchto případných imigrantů. Stávající zařízení, mají nedostatečnou ubytovací kapacitu a nebo jsou zaměřena pro jiné účely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

9:02 Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

Kdybychom žili v normální zemi a měli normální vládu, vláda by ředitele Bezpečnostní informační služ…