Martínek (Piráti): Piráti a extrémní levice? Spolupracovník StB Babiš ze strachu manipuluje veřejnost

06.12.2020 10:45

Ve čtvrtek 3.12. 2020 jsem interpeloval Andreje Babiše ohledně jeho kritiky pirátského návrhu na zrušení daňové výjimky při prodeji cenných papírů s příjmem nad 20 milionů korun ročně, kterou publikoval ve svých novinách MF Dnes.

Martínek (Piráti): Piráti a extrémní levice? Spolupracovník StB Babiš ze strachu manipuluje veřejnost
Foto: archiv T. Martínek
Popisek: poslanec Pirátské strany za Liberecký kraj Tomáš Martínek

Jako bývalý spolupracovník STB pokrytecky, po vzoru manipulátorů, nálepkoval Piráty výrazy jako fanatik, neomarxista apod. Vlastně takové podobné nesmyslné nálepky, které používal v prezidentské kampani Donald Trump proti Joe Bidenovi.

Přitom zrušení této daňové výjimky, které jsme poprvé předložili již v dubnu 2019 a stále čeká na řádné projednání, je inspirováno většinou vyspělých zemí světa včetně sousedního Rakouska či Německa. Andrej Babiš tak útočil také na většinu zemí EU včetně Rakouska či Německa, kde bylo již dané osvobození zrušeno dávno a platí se i vyšší sazba než Piráty navržených 15 %. Proto jsem se ptal, proč útočí takto na sousední státy a proč mají lidé z práce odvádět celkově zhruba 45 % příjmu, zatímco někteří miliardáři ani korunu?

Největším paradoxem je, že pro tento pirátský pozměňovací návrh na zrušení daňové výjimky hlasovali i téměř všichni přítomní poslanci hnutí ANO. Navíc ANO hlasovalo poté společně s ODS a SPD také pro návrh Andreje Babiše, který dokonce sazbu zdanění zvyšuje z Mikulášem Ferjenčíkem navržených 15 % na až 23 %. Proto jsem se ptal, proč pro pirátský návrh hnutí ANO hlasovalo a navíc zvýšilo ještě danou sazbu? Proč nakonec hlasovali, na rozdíl od Pirátů, společně s ODS a ANO pro celý návrh zákona a hodlají ho podpořit i v případě, že ho vrátí Senát?

Místo toho, aby vláda hledala způsob na legislativní úpravu pozměňovacího návrhu například snížením sazby, kterou si tam ANO s ODS a SPD prohlasovali, a která je hlavní části kritiky daného návrhu, tak zákon hodlají i s vyšší sazbou podpořit. Za Piráty mohu říci, že my daný zákon, navíc s výpadkem příjmů státního rozpočtu kolem 130 miliard každý rok, v podobě přijaté Poslaneckou sněmovnou nepodpoříme. Veškeré nálepky, kterými se snaží oligarcha Andrej Babiš manipulovat veřejnost, tak pronáší maximálně sám proti sobě.

Diskuze v rámci interpelací je nerovná, protože poslanec má pouze 2 a 1 minutu na položení otázky, zatímco Andrej Babiš má 5 a 2 minuty na odpověď, kde navíc často neodpovídá na kladené otázky a využívá prostor ke svým manipulacím a šíření dezinformací. Z jeho reakce plné nesmyslů a lží to vypadá, že se bojí ztráty moci a proto útočí na Piráty, kterým rostou volební preference. Možná také zjistil, že by musel jako fyzická osoba začít platit také daně z příjmů, což se mu asi nechce. Daňová zátěž nemá být pouze na pracujících, ale alespoň nějaké daně by měli platit i miliardáři…

Podrobněji o návrhu Mikuláše Ferjenčíka zde. Jak je na tom zdanění kapitálu v jiných zemích pojednává tato studie.

Chronologie hlasování o souvisejících přijatých pozměňovacích návrzích:

1. Přijetí zrušení daňové výjimky na prodej cenných papírů s příjmem nad 20 milionů korun ročně Mikuláše Ferjenčíka.
2. Přijetí pirátského návrhu na zvýšení slevy na poplatníka na úroveň průměrné mzdy (cca 34 tisíc), aby na tom vydělali zaměstnanci i podnikatelé.
3. Přijetí pozměňovacího návrhu Andreje Babiše, který zvyšuje sazbu zdanění kapitálových příjmů až na 23 %.
4. Přijetí návrhu zákona jako celku.

Jak asi dopadne hlasování o zákonu ve Sněmovně po vrácení Senátem? Piráti pro sněmovní verzi hlasovat nebudou.

Tomáš Martínek

Ing. Tomáš Martínek

  • Piráti
  • Tento profil není využívan. www.tomas-martinek.eu je správný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.