Matějka (Svobodní): Veřejným zájmem není zájem elit a státu, ale možnost rozhodovat sami o sobě

12.11.2015 7:24

Je stále více oblastí, ve kterých se vládnoucí elita zaštiťuje tzv. veřejným zájmem, když potřebuje utáhnout šrouby, falešně obhájit svou existenci a dát vydělat těm, kteří je financují. Zprivatizovali veřejný zájem pro sebe.

Matějka (Svobodní): Veřejným zájmem není zájem elit a státu, ale možnost rozhodovat sami o sobě
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Veřejný zájem a jeho obhajoba při prosazování kroků státní moci napříč obory lidské činnosti se staly nástrojem k ovládání veřejných peněz, pomalému, ale faktickému opětovnému znárodnění soukromého majetku, ale i ovládání mysli občanů, kteří pak snadněji přijmou omezení vlastních svobod. Vždyť kdo by protestoval, když je něco ve veřejném zájmu a tedy přijímáno pro blaho všech. Jenže ono žádné blaho všech neexistuje, stejně jako neexistuje univerzální veřejný zájem pro všechny. Tedy jeden ano, ale k tomu až závěrem.

V současném pojetí je veřejný zájem poplatný tomu, kdo vládne. Jeho výklad je stejně pomíjivý, jako je u nás pomíjivá stálost práva a navazujících předpisů. Za veřejný zájem je předkládáno přerozdělování veřejných peněz a dotací. Že některým jejich peníze vezmete a dáte je jiným? Že si vlastně jedni podnikatelé, kteří na dotace nedosáhnou, budují nechtěně vlastní konkurenci ve stejném oboru, která je pak s podporou dotací, tedy i vlastních peněz těch, kteří jim přispěli, převálcuje? Že i z daní chudých lidí, kteří mají co dělat, aby každý měsíc přežili z výplaty, jsou placeny náklady školy dětí lidí bohatých? Že jsou u nás v podstatě daněny už i daně? Ano. Prý veřejný zájem.

Veřejným zájmem se hájili, když přijímali zákony na podporu bioapliv, při boji proti oteplování či ochlazování, podle toho, s čím příroda, která si jede nerušeně svou, zrovna přišla. Při potřebě ukrást soukromé majetky jejich vlastníkům, když někdo někde namaloval silnici či průmyslovou zónu, ze které pak ten velký zaměstnavatel, kvůli kterému to všechno v údajném veřejném zájmu dělali, utekl, když dotace vyčerpal. Veřejným zájmem se zaštiťovali, když dali vydělat z veřejných peněz firmám při zateplovacích či kotlíkových dotacích. Hájili se jím, když zaváděli kamerové systémy na každém rohu, nebo když povolovali fízlování a špehování mobilních a sociálních sítí a ukládání dat pro budoucí použití proti budoucím sprostým podezřelým.

Brali si ho do huby, když chtěli prosadit zákaz kouření, nebo nesmyslné kolkování lahví, které postihlo jen poctivé, zvýšilo jim náklady a polovina dovozců do roka skončila, zatímco jen blázen věří, že ubylo pančovaného alkoholu. Obdobně použili v argumentaci veřejný zájem při zavádění elektronické evidence tržeb, kontrolních hlášení DPH, nebo naposledy při povolení vstupu úředníkům bez soudního příkazu do ryze soukromých domů kvůli zjišťování, čím lidi topí.

Výše uvedený výčet je jen namátkový. Ve skutečnosti je dlouhý jak toaletní papír a každým dnem je delší. Veřejný zájem přitom není to, co si v zájmu svých osobních ambicí a vlastního světonázoru myslí elity, případně co předloží lobbistické skupiny, předkládající zákonodárcům standardně už zpracované paragrafové znění budoucích nových norem, včetně určení výše podpory politické straně ve volbách, když zákon, který má jeho investorům zajistit z veřejného ještě větší zisky, v parlamentu prosadí.

Skutečným veřejným zájmem je, aby si mohli občané, zaměstnanci, zaměstnavatelé, živnostníci i firmy o svých životech a krocích rozhodovat sami, pokud tím neubližují jiným. Jediným nejvyšším veřejným zájmem je maximální možná svoboda v tom, co se svým životem, prací a penězi sami uděláme. Svoboda lidí, to je nejvyšší veřejný zájem. A dost možná jediný.

František Matějka,
člen Republikového výboru Svobodných

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.