Matek (KDU-ČSL): Krajské peníze musí zůstat v Libereckém kraji

06.06.2020 17:44

Nouzový stav vyvolaný pandemií COVID-19 zasáhnul do života řady lidí a firem natolik, že se bez státní podpory neobejdou. V krizové situaci se ale naplno projevuje přístup současné vlády ke krajům a obcím - stát přesouvá svou zodpovědnost za svá rozhodnutí na kraje a města a způsobí jejich zadlužení nebo výrazné omezení investic. Liberecký kraj pochopitelně není výjimkou!

Matek (KDU-ČSL):  Krajské peníze musí zůstat v Libereckém kraji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo KDU-ČSL

Vláda ANO a ČSSD podporovaná SPD a KSČM schválila ve zrychleném jednání zákon o kompenzačním bonusu, který přenáší financování pomoci podnikatelům na města a obce. To znamená, že samosprávy obcí v Libereckém kraji by měly financovat podporu podnikatelům ze svých rozpočtů. To odmítáme!

O co se jedná?

Na samotném kompenzačním bonusu podnikatelům ve výši 500 Kč denně pochopitelně není nic špatného, jenže vláda věrná přístupu „řídit stát jako firmu“ provedla skvělou účetní optimalizaci - na úkor regionálních rozpočtů. Jak to? Daně, které vybere stát, v rámci rozpočtového určení daní rozděluje i krajům a obcím. Nově ale vláda rozhodla, že z peněz pro kraje a obce nejdříve vyplatí kompenzační bonus a až pak rozdělí zbytek, bonus tak budou z 25% platit města a z 9% kraj. Znamená to tedy, že vláda přenesla zodpovědnost za krizová opatření na naše města a obce a účetním trikem sebrala peníze z jejich rozpočtů - a stačila na to část paragrafu nového zákona:

§6
Správa a správce kompenzačního bonusu
..
(3) Správcem kompenzačního bonusu je finanční úřad místně příslušný ke správě daně z příjmů daňového subjektu, který podal žádost o kompenzační bonus (dále jen „správce bonusu“).

Daně z příjmu FO ze závislé činnosti jsou jedním z hlavní příjmů samospráv. Již v roce 2020 budou přicházet obcím menší příjmy, protože když není podnikatelská činnost, je i méně odvedených daní. Ve stejné chvíli vláda nabádá obce, aby ani v této těžké době nesnižovaly investice. Výsledkem nového zákona by bylo buď omezení obecních či krajských služeb, investic nebo dlouhodobé zadlužení.

Vláda na podporu svých vlastních opatření zvýšila odhad schodku státního rozpočtu z 40 mld. Kč na rekordních 300 mld. Kč. Možná plánuje schodek ještě vyšší, ale skrytě ho přenáší na samosprávy měst a obcí. Vládní ANOmarketing se pochlubil zvládnutím krize pomocí roušek, které jsme si ovšem museli ušít sami. Brzy se bude chlubit slušným schodkem státního rozpočtu, financovat to ale opět budeme my - obce škrtnou své výdaje a investice nebo se zadluží, aby financovaly to, co slíbila současná vláda.

Za Společně pro Liberecký kraj proto jednoznačně odmítáme navržený zákon. Chceme podporu podnikatelů samozřejmě zachovat, nesmí se tím ohrozit příjmy obcí v Libereckém kraji. Nepochybně dojde k ekonomické krizi a daňové výnosy budou nižší - stejně tak pro stát jako pro kraj, proto nelze rozhazovat peníze na úkor kraje a obcí. Rozhodně není budoucím řešením navýšení dotací pro vybrané obce - ty by pak vláda podle „nějakého“ klíče přidělila jen někomu, a to ještě na vládou stanovený účet. Obce Libereckého kraje vědí mnohem lépe, než současná vláda, co opravdu potřebují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…