Matušovská (KSČM): České strojvedoucí jsme vždy podporovali a podporovat budeme

08.09.2021 5:41 | Komentář

Komentář poslankyně Květy Matušovské ke stávce strojvedoucích v Německu

Matušovská (KSČM): České strojvedoucí jsme vždy podporovali a podporovat budeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Květa Matušovská (KSČM)

Strojvedoucí na růžích ustláno nemají asi nikde. Určitě ne u nás a rozhodně ne v sousedním Německu. Právě ti už několik dnů "nejezdí" a německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) se jejich stávku nepodařilo zastavit ani napodruhé. Odboráři, resp. němečtí strojvedoucí, žádají především zvýšení mezd a vyplacení bonusu za práci v době pandemie.

Co se v posledních letech děje na českých železnicích, víme asi všichni. Bezpečnostní systémy jsou zastaralé, strojvedoucí oprávněně žádají nejen více peněz, ale i častější odpočinek mezi jednotlivými směnami, modernější komunikační prostředky atd. Odpovědí jim jsou pouze sliby, ale zásadním změnám dochází jen velmi pomalu. Pokud vůbec. Není se pak čemu divit, že o dříve velmi prestižní profesi není v řadách mladé a střední generace zájem. Jak se říká - za málo peněz, málo muziky a přitom obrovská zodpovědnost. Každá chyba vede k mnohamiliónovým škodám, újmám na zdraví a v těch nejhorších případech ke ztrátám lidských životů.

Tomuto povolání je třeba vrátit ztracenou prestiž a budoucí strojvedoucí náležitě motivovat. Především kvůli již zmiňované zodpovědnosti. Bude-li tento liknavý postoj ze strany vlády a ministerstva dopravy pokračovat, nelze vyloučit, že čeští strojvedoucí se brzy vydají ve stopách těch německých. Pokud se stávce na našich železničních tratích chceme vyhnout, nechť se kompetentní orgány podle toho chovají.

KSČM požadavky strojvedoucích vždy podporovala a do budoucna na tom nehodlá nic měnit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…