Michálek (Piráti): ČEZ šel do poměrně rizikové situace a neskončilo to úplně dobře

18.04.2019 11:15

Projev na 28. schůzi Poslanecké sněmovny dne 18. 4. 2019 k bodu Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

Michálek (Piráti): ČEZ šel do poměrně rizikové situace a neskončilo to úplně dobře
Foto: Piráti
Popisek: Jakub Michálek

Vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové. Dovolte, abych připomněl, o čem jsme jednali naposledy, protože nějakou dobu jsme neměli možnost pokračovat při projednání této písemné interpelace.

Jedná se o interpelaci, která se týká prodeje bulharských aktiv ČEZu, bulharské ČEZ distribuce, kde ve veřejných zdrojích bylo upozorněno na to, že mají být privatizovány do rukou osob, které jsou napojeny na balkánskou mafii. Vystupovala tam paní Ginka Varbakovová. Jde o obchod za 8 miliard korun, čili jde o poměrně závažnou záležitost, jak se vypořádat s tím neblahým dědictvím toho, že ČEZ šel do poměrně rizikové situace a neskončilo to úplně dobře.

Podle těch aktuálních informací, které máme, tak od začátku projednávání této interpelace došlo k určitému posunu, a to, že původně měla tedy privatizovat tu společnost paní Varbakovová, která má ty velmi pochybné vazby a podle aktuálních informací by ČEZ odstoupil od této smlouvy. A já bych se chtěl zeptat vlády, která se zavázala, že bude mít aktivní pozici vlastníka, jakým způsobem bude dále postupovat, jaká je její pozice, jakožto aktivního akcionáře v ČEZu ve vztahu k bulharským aktivům, protože se uvažuje o tom, že by se vypsalo nové výběrové řízení na prodej těch bulharských aktiv za více jak 8 miliard korun, takže jestli bude vypsáno výběrové řízení, jestli to stát chce. A jestli může potvrdit, že probíhají jednání s nějakými českými skupinami o prodeji těch bulharských aktiv.

Samozřejmě rozumím tomu, že vláda nevykonává působnost dozorčí rady ani jiného orgánu, že Ministerstvo financí vystupuje v pozici zástupce akcionáře, a tudíž bych se chtěl zeptat, jestli vláda, jakožto aktivní akcionář žádala vysvětlení v této věci na valné hromadě, nebo ho bude žádat na nejbližší valné hromadě, nebo dokonce pro tyto účely valnou hromadu svolá. Takže poprosil bych, vzhledem k tomu, že není pochyb, že vláda se aktivně zabývá situací kolem ČEZu, tak bych chtěl slyšet i vyjádření pana předsedy vlády k této situaci ohledně privatizace bulharské ČEZ distribuce.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …